U Sava centru, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra i Kinoteci, biće prikazana 72 premijerna filma, a u okviru pratećih programa još 30 ostvarenja.
Na ovogodišnjoj smotri, među najvećim imenima biće oskarovac, reditelj, glumac i scenarista Jirí Menzel veliki holivudski reditelj našeg porekla Peter Bogdanovich koji će i otvoriti Fest, i Sally Kellerman, glumica iz filma "M.A.S.H.".

40. Medunarodni filmski festival počeće projekcijom filma "Drvo života" (The Tree of Life) Terrence Malicka.

– Publika će biti u prilici da pogleda ostvarenja iz glavnog programa, gde su filmovi sa najvećih svetskih festivala od prošle godine i budući nosioci Oskara. Takođe će videti i filmove iz "Panorame svetskog filma", uživati u programu "Holivud", "Evropa van Evrope" i "Evropa u Evropi", kao i u izabranim dokumentarnim ostvarenjima – naveo je selektor festivala Ivan Karl.

Ove godine, kako je najavio, ustanovljena su dva nova programa: "Britanika" i "Kanada", u kojima će se domaćoj publici predstaviti filmovi iz dve značajne svetske kinematografije.

Ulaznice će biti u prodaji od 1. februara na blagajnama "Sava centra", Doma omladine Kulturnog centra Beograda i Muzeja Kinoteke, gde će biti prezentovani filmovi, kao i na blagajni Bilet centra. Cene karata će biti kao i prethodnih godina, a kretaće se od 100 do 300 dinara.