Novo na Kopaoniku - nove staze i gondola spremni za zimsku sezonu

Foto: Press

23. 11. 2020.

Posećenost ovog leta bila je rekordna što je bio podsticaj da se Skijališta Srbije pripreme za zimsku sezonu. Nove staze na Kopaoniku su već spremne i završava se istorijski važan projekat za srpski turizam, gondola od Brzeća do Malog Karamana potvrđuje direktor Skijališta Srbije Dejan Ćika.

Koji su noviteti za predstojeću ski sezonu?

Moram da istaknem da ove godine završavamo jedan od najvažnijih projekata za srpski turizam. Reč je o gondoli koja će povezivati turističko naselje Brzeće sa centrom Kopaonika, što je za nas i Srbiju veoma važna investicija. Ona će doprineti razvoju podnožja ove planine i rasteretiće centar skijališta, ali i smanji broj vozila. Skijaše očekuju čak četiri nove staze na Kopaoniku, što je naišlo na parvo oduševljenje.

U toku je pretprodaja putem web shopa je startovala. Šta ste nam pripremili?

Sa pretprodajom ski karata počeli smo 15. Novembra i popust je 15 posto za sve one koji kupe karte do 30. novembra. Nastavak popusta od 10 posto je od 1. do 10 decembra, a nakon ovog perioda, skijaši će samo putem web shopa do kraja sezone moći da kupuju karte sa popustom od 5 posto. Ovi popusti važe samo za online kupovinu.

Primenjujemo cenovnik koji je usvojen još 2018. godine i cene ski karata nećemo menjati i pored velikih investicionih ulaganja koja smo imali u proteklih godinu dana. Novina ove sezone je da nećemo imati obavezan depozit za ski karte, kao i to da će skijaši koji kupe čuvenu kartu ,,10 u sezoni” imati mogućnost da koriste i za noćne staze, što do sada nije bilo moguće sa ovom kartom.

Ski opening na Kopaoniku smo planirali za prvi vikend u decembru, pod uslovom da vremenski uslovi to dozvole ili da temperatura bude u neophodnom minusu da pravimo sneg, a nadamo se da hoće.

Skijališta Srbije unapredila su sistem za kontrolu karata na Staroj planini i Torniku, a ove godine je na red došao Kopaonik. Šta ovaj sistem omogućava?

Ovaj sistem olakšava prolaz skijaša i značajno poboljšava kontrolu i korišćenje ski karata. Pogodnost je i najsavremenija platforma za online kupovinu, a reč je o beskontaktnom preuzimanju ski karata aparata tzv. pickup box-ova. Korisnici svoju kartu zadržavaju i mogu da je koriste tokom više sezona, ali i da dokupe dodatne dane skijanja.

Znamo da se intezivno pripremate za organizaciju Evropa kupa 2021. godine. Koliko je ovaj događaj značajan za našu zemlju i Kopaonik kao domaćina?

Poverenje koje nam je ukazala Međunarodna skijaška organizacija, kao domaćinu značajnog sportskog događaja je veliko priznanje za naš trud i rad. Evropa kup je jedno od najprestižnijih takmičenja i ponosan sam što će Srbija, odnosno Kopaonik biti domaćin najboljim evropskim skijašicama.

Ski centar Kopaonik organizacijom, uređenošću i skijaškim kapacitetima dostigao je najviši nivo kao turistička, ali i sportska destinacija, a dovođenje Evropa kupa je jedno od njih. Tamičenje će se održati na Kopaoniku u februaru 2021. godine, a Srbija će prvi put posle 1984. godine okupiti najbolje skijašice Evrope u disciplinama slalom i veleslalom.

Svi pričaju o emidemiološkim merama. Da li ste spremni da se prilagodite?

Mi kao odgovorno javno preduzeće Skijališta Srbije preduzimaju sve preporučene mere. Rukavice se podrazumevaju, a maske i bandane biće obavezne prilikom ukrcavanja na žičare. Verujemo da ćemo zajedno sa svim korisnicima usluga uživati u predstojećoj zimskoj sezoni.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin