Prvi put u ovih petnaest godina postojanja Elle magazina u Srbiji prikazujemo kolažnu naslovnu stranu koju krase autoprtreti lokalnih fotografa. Oni nas u rođendanskoj godini svojim likom u ogledalu inspirišu “through the looking glass” efektom i prikazuju nam svoje razgovore sa ogledalom u vremenu samoizolacije.

Fotografi su esencija modnih časopisa i oni se „navodno“ uvek nalaze sa druge strane objektiva. S obzirom na to da se perspektiva gledanja na svet „izmestila“, „izmestili“ smo se i mi. Samoizolacija nije donela samo novi pogled na svet, već i novi odraz nas samih, drugačiji odraz u ogledalu.

Najveći umetnici sveta ostavili su nezaboravni trag autoportretima, a mi smo za ovaj poseban broj upravo to i tražili od njih. Definicija optimizma podrazumeva sklonost da se očekuje najbolji mogući ishod ili oslanjanje na one aspekte situacije koji ulivaju najviše nade. Oni upravo to dokazuju - ta energija je u nama i u ovim trenucima dolazi najviše do izražaja.

Fotografi sa kojima nam je uvek čast da sarađujemo i činimo to dugi niz godina ili tek od nedavno, ali smo se odlično prepoznali, krase našu naslovnu stranicu majskog izdanja, a u pitanju su sledeći dragi nam saradnici:

Marko Vulević, Danilo Pavlović, Miloš Nadaždin, Katarina Sharon i Danilo Vasić, Senja Vild i Franjo Matković, Dušan Petrović, Braca Nadeždić, Marija Timotijević, Miša Obradović, Dušan Milenković, Katarina Marković, Emilija Stanišić, Sever Zolak, Monika Pavlović, Jovana Tomašević, Stefan Stojanov i Luka Bošković.

Prioriteti se žestoko prevrte u trenucima kada je bezbednije da ne izlazite iz kuće, a osećaj da imate masku na licu dok stojite u redu kako biste ušli u prodavnicu, postaje nova normala. Redakcija koja je inače puna smeha i života prazna je, a ulicama vlada neobična tišina koja preseca u stomaku.

A usred svega toga, trebalo je napraviti novi broj Elle magazina.

Majski broj oduvek je bio i naš rođendanski. Štampao se na dvostruko većem broju strana. Naslovnice su neočekivane, idealna prilika da pomerimo naše granice, ali i granice onoga što Elle jeste. Sati su provedeni na snimanjima sa najnovijim modnim kolekcijama, priređuju se tekstovi od najboljih autora i autorki iz regiona i organizuju intervjui sa ličnostima koje menjaju lokalnu scenu. Upravo zbog toga ovo nam je jedan od omiljenih meseci u godini. Rođendansko izdanje otkriva najlepšu suštinu ovog posla - nezaustavljiva kreativna energija preliva se na bele strane i pravi priču.

Priču koju smo hteli da ispričamo ovog meseca nismo morali da „krojimo“ jer ovo neočekivano poglavlje trenutno svi živimo. Kada se sloboda ograniči, primorani smo da je tražimo na nekim drugim mestima, a kako prolaze nedelje, ispostavlja se da je najnežnije utočište u stvarima koje smo oduvek imali. Naravno, kada krene buka svakodnevice, na njih brzo zaboravimo. Zapostavimo značaj iskrenog razgovara, dobrog zapleta knjige, kadrove filma i ritam muzike koji oduzima dah, aplauza koji kreće svaki dan u 20 časova. U ovim trenucima okolnosti nas okrutno podsećaju da je „život u malim stvarima“. Potpuno neadekvatan izraz s obzirom na to da postaje sve jasnije kako te stvari uopšte nisu male, one su veće nego što smo ikada mogli da zamislimo.

Prvi put za naslovnu stranu sproveli smo drugačiji koncept - tu su autoportreti naših fotografa koji su sa nama sarađivali prethodnih petnaest godina, legendarna imena u modnom svetu, kao i ona koja će to uskoro postati. Svako se slikao u svojoj kući, a rezultat je dirljiv omaž značaju kreativnosti i optimizmu u trenucima kada izgleda kao da je svet stao.

Ipak, svet ne staje, počelo je proleće, i dalje živimo.

I once was lost, but now am found

Amazing Grace, 1772.

Elle tim