Eat Belgrade je mini food festival nastao kao rezultat želje da zdrava, dobra, ukusna i inspirativna hrana postane deo svakodnevnog života, neki put i na sasvim neočekivane načine.  Kroz istraživanje doživljaja hrane možemo puno da naučimo o nama samima, o vremenu u kome živimo i definišemo kakvo mesto zauzima hrana u našoj kulturi i kulturnom identitetu. Festival se održava u prostoru kluba Tranzit, Braće Krsmanovića 6-8 u Beogradu. Događaj traje samo jedan dan, a sledeći je planiran za nedelju, 14. decembar 2014.

Ideja nije bavljenje isključivo skupom, pretencioznom ili trendy hranom, mada je i takva zanimljiva kao određeni društveni fenomen. Eat Belgrade će se prvenstveno baviti unapređivanjem domaće gastronomske kulture. Na sceni će se naći najbolji domaći i strani gastro-profesionalci, biće organizovane edukativne radionice, predstavljeni ljude koji se bave permakulturom, organskim uzgojem hrane i urbanom agrokulturom. Učesnici će se hranom baviti na drugačiji način – istražujući doživljaj hrane, hranu kao povod, uzrok ili kontekst kulturnog čina. Zbog toga hrana neće biti samo za pripremu, probu i uživanje,  već će biti kombinovana sa muzikom, dizajnom, fotografijom, pisanjem…

Počevši od sledećeg izdanja Eat Belgrade koje se planira za 14. decembar, biće organizovan i tzv. Undeground Food Market, jedinstvena mala pijaca na kojoj će biti predstavljeni najbolji mali proizvođači vrhunske hrane, koji načinom uzgoja hrane oživljavaju ideju održivog razvoja i specijalnu pažnju posvećuju kvalitetu svojih proizvoda.

Eat Belgrade želi da pokaže da je moguće povratiti ono što su nam protekle decenije života u Srbiji uzele – normalan život u kome je nedeljno popodne provedeno sa prijateljima, uz dobru hranu i piće i zanimljiv kulturni sadržaj, nešto sasvim uobičajeno i svima nam pripada bez pogovora.

U programu učestvuju: Slavimir Stojanović, dizajner, koji će predstaviti svoje kolege u segmentu programa Pecha Kucha for Foodies. DJ duet Ewox & Tamarinski ovaj put neće imati samo zajednički DJ set, nego će se boriti jedno protiv drugog iza plinskih plamenika. Džejms Lajon, autor hit romana «Poljubac leptira»  predstavlja svoju vampirsko-gastronomsku priču, a naša najpoznatija food bloggerka Marija Petrović, koja stoji iza bloga Palachinka, održaće fotografsku radionicu. U segmentu programa «Superžene (i) kuvaju», dramaturškinja Biljana Srbljanović i Mina Pejić Božović, psihološkinja, predstavljaju nekoliko neobičnih recepata.