Venčanje je velika odluka jer svesno i svojevoljno pristajete da se obećate nekome do kraja života. Budući da je život nepredvidiv važno je da oba partnera znaju šta druga strana misli o važnim stvarima poput dece i financija. Ne morate se nužno složiti u prvom razgovoru, ali dovoljne će biti volja i želja za zajedničkim dogovorom.

1. Deca

Važno je znati želite li oboje decu i oko ovog pitanja nemojte zavaravati drugu stranu. Razgovarajte i hoćete li odmah početi da radite na osnivanju porodice, postoji li mogućnost usvajanja ukoliko budete imali poteškoća i kako ćete se odnositi prema tome. Nemojte pretpostavljati da partner zna šta mislite već iskreno i otvoreno razgovarajte.

Nemojte dopustiti da se rasprava razvije oko broja dece. Danas možete razmišljati da želite samo jedno, ali pravi uvid u situaciju dobićete tek nakon što postanete roditelji.

"Nakon prvog deteta lakše ćete uočiti kakva vam je porodična dinamika i imate li vremena i volje za još jedno", savetuje američka psihoterapeutkinja Jaclyn Bronstein.


PageBreak

2. Finansije

Finansije su jedan od najčešćih uzroka svađa pa već pre ulaska u brak treba odrediti neka pravila - ko će njima raspolagati, na šta ćete trošiti više novaca i kakav je vaš stav o štednji.

Ako jedan od partnera voli da troši, a drugi da štedi, treba postaviti određeni limit. Tako na primer možete odrediti mesečni limit koji možete potrošiti na sitnice, a da pritom ne oštetite kućni budžet. To će pomoći u međusobnoj kontroli troškova.

PageBreak


3. Moralne vrednosti

Moralne vrednosti i religija izuzetno su bitne u vezi, ali njihova važnost raste s dolaskom dece. Parovi tada razmišljaju u kom smeru žele da odgajaju svoje mališane i koje im vrednosti žele usaditi. Upravo zbog toga o tome treba raspraviti na vreme kako decu ne bi dodatno zbunili. 

PageBreak


4. Svađe

Svađe su neizbežan deo svake veze, ali način na koji ih parovi rešavaju određuju njihovu uspešnost. Važno je odrediti šta je u svađi dopušteno, a što se ne toleriše. Parovi bi trebalo da nauče kad treba ćutati i slušati, a kada govoriti, s tim da je ponižavanje i vređanje u vezama nedopustivo i treba ga izbegavati.

"Pametno svađanje" važan je način komunikacije, a ako se svađe pojave već na početku, sukobi bi mogli postati nepodnošljivi, ističu bračni terapeuti.

PageBreak

5. Očekivanja i zajednički trenuci

Iako zaljubljeni uživaju u svakom zajedničkom trenutku, poslovne obaveze lako mogu poremetiti planove pa je važno raspraviti koliko vremena žele da provode jedno s drugim.

Najbolje bi bilo odrediti koliko je dana izdvojeno za sportske aktivnosti, čišćenje, druženje s prijateljima, a koliko samo za vas. Svađe često izbiju zbog toga što jedan od partnera svo slobodno vreme provodi na sportskim terenima ili odbija da obavlja kućne poslove, pa je važno već u startu jasno zacrtati ciljeve.

Međutim u toj situaciji treba biti fleksibilan i podupreti partnera u njegovoj strasti, a možda možete čak i da mu se pridružite i zajedno uživate. Najvažnije je da su oba partnera zadovoljna dogovorom.