1. Ewan MacColl – The First Time Ever I Saw Your Face

Ne može se poreći romantičnost priče kako je Ewan MaColl prvi put ovu pesmu pevao preko telefona Peggy Seeger, iako im tada nije baš najbolje išlo. Imali su aferu, ali je Ewan tada bio oženjen drugom i prošle su godine dok njih dvoje nisu završili zajedno.

2. Joan Baez – Diamonds and Rust

Krajem 1974. godine Bob Dylan pozvao je svoju nekadašnju devojku Joan Baez sa govornice negde iz srednje Amerike, i izrecitovao joj stihove svoje nove devetominutne pesme, Lily, Rosemary and The Jack Of Hearts. Ovaj duh iz prošlosti inspirisao ju je da napiše svoje remek-delo kao odgovor, nostalgično prisećanje na Dilanov neverovatni talenat, njegovo loše mišljenje o njenoj poeziji i osećaje ljubavi i gubitka. Kakav je to samo bio telefonski razgovor.

3. Bob Dylan - Sara

Dylan je i sam napisao dosta ljubavnih pesama vrednih Nobelove nagrade. Najveća od njih bila je Sad Eyed Lady of The Lowlands, koja zauzima čitavu zadnju stranu LP ploče Blonde-On-Blonde i predivna je pesma o misterioznoj ženi sa "očima poput dima". Ta žena je bila Sara Lownds, što je Dylan kasnije potvrdio u pesmi "Sara", još jednom klasiku o ljubavi njegovog života: "so easy to look at, so hard to define.”

4. The Beatles – Something

Pattie Boyd u svojoj autobiografiji tvrdi da joj je njen muž George Harrison pevao ovu nežnu ljubavnu himnu u njihovoj kuhinji i rekao joj, na neki način, da ju je napisao baš za nju. Ali sam Harison je tvrdio da je pesma posvećena bogu Krišni. Šta god bilo istina, to je neverovatno dobra ljubavna pesma. John Lennon izjavio je da je to najbolja stvar na albumu Abbey Road. Paul McCartney takođe nije štedeo reči hvale za svog druga iz benda, rekavši da je to nešto najbolje što je Harrison ikada napisao.

5. Eric Clapton - Layla and Wonderful Tonight

Eric Clapton se zaljubio u Pattie Boyd dok je još uvek bila udata za George Harrisona. Tako je nastala Layla, pesma s naslovom preuzetim iz knjige o zabranjenoj ljubavi, u kojoj se nalazi i jedna od najboljih gitarskih solaža i Claptonov vapaj "you’ve got me on my knees." (U neko drugo, mirnije doba, kada su već bili zajedno, posvetio joj je i Wonderful tonight, pesmu koja govori o tome kako je dobro izgledala dok je birala koju će haljinu obući za izlazak).



Preostalih pet pesama otkrijte na sledećoj stranici:

PageBreak

6. Fleetwood Mac – Rumours

S jedne strane, članovi Fleetwood Macka vodili su komplikovane i nesrećne ljubavne živote sredinom 1970ih. S druge strane, iz tog besa i očaja nastao je Rumours, jedan od najboljih albuma u eri rok muzike. Čitarista benda Lindsey Buckingham napisao je Go Your Own Way i Second Hand News o pevačici Stevie Nicks. Dok je pak Stevie Nicks opevala njegova varanja i usamljenost u pesmi Dreams. Klavijaturistkinja benda Christine McVie, imala je makar vedriji pogled na ljubav u pesmi You Make Loving Fun. Problem je samo što ta pesma nije bila o njenom mužu, basisti John McVieu. Naime, posvećena je čoveku koji je radio osvetljenje za bend...

7. Nick Cave - Black Hair

Žena sa kosom dubokom kao mastilo i crnom kao najdublje more je PJ Harvey. Kejvova veza sa kantautorkom bila je kratka - ali je imala veliki uticaj. Poslužila je kao inspiracija i za pesme West Country Girl i Green Eyes sa remek dela The Boatman's Call iz 1997. godine, a pojavila se ponovo i u pesmi More News From Nowhere iz 2008.

8. Amy Winehouse – Back To Black

Amy Winehouse napisala je svoju najpoznatiju pesmu kada ju je ostavio Blake Fielder-Civil. U ovom slučaju, "black" iz naslova se odnosi na piće, heroin i depresiju koja je zatim usledila. To čini ovu tugovanku za izgubljenom ljubavlju još tragičnijom, kad se uzme u obzir pevačicina prerana smrt samo nekoliko godina kasnije.

9. Taylor Swift – Out of the Woods

Veza Taylor i srcelomca iz grupe One Direction Harry Stylesa je obavijena misterijom. Neki tvrde da joj je on slomio srce. Drugi kažu da nju nije bilo briga. Treći da to nije potrajalo više od mesec dana. Ali svi se slažu da je iz toga svega nastalo nekoliko dobrih pesama. Out Of The Woods je pravi primer: pevljiva, ali puna poezije gubitka.

10. Leonard Cohen – Marianne

Leonard Cohen upoznao je Marianne Ihlen na grčkim ostrvima Hidra 1960. godine. Rekao je da je ona bila najlepša žena koju je ikada video i postali su ljubavnici. Njena slika se nalazi na poleđini njegovog drugog albuma "Songs from a Room" a ona je i tema pesme Bird on the Wire, ali ipak najpoznatija po dirljivoj oproštajnoj pesmi sa njegovog prvog albuma. Bilo mu je potrebno još više snage da joj po drugi put napiše "zbogom" u poznatom pismu, neposredno pre nego što je umrla posle više od pola veka, 2016. godine.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/