Pored postavki o životu masona, Meštrovićevom Vidovdanskom hramu, legatu Pavla Vujisića i svadbama u Srbiji, koje izazivaju najveće interesovanje, 11. Noć muzeja čuva i simboličnih jedanaest skrivenih dragulja u vidu izložbi koje nikako ne treba propustiti.

Nakon što je prvobitni datum, 17. maj, bio humanitarno iskorišćen za prikupljanje pomoći ugroženima u poplavama koje su sredinom maja zadesile Srbiju, u Noći muzeja ustanove kulture vratiće se svojim prvobitnim ulogama i predstaviti svoje zanimljive postavke na 63 lokacije širom Beograda.

Počev od 18 časova pa sve do dva sata iza ponoći, samo te večeri širom Beograda biće postavljeno nekoliko pravih vremeplova. Jedan od njih smešten je u Pedagoškom muzeju, gde će studenti Framaceutskog fakulteta otvoriti pravu apoteku s početka XX veka.

U Manakovoj kući za vremeplov će biti zaduženi neobični šeširi koji su obeležili ceo vek za nama. Ovaj čuveni modni detalj pokazaće svoju sposobnost da vas, čim se nađete u njegovoj blizini, odvede nekoliko decenija u nazad kada je nastajala istoriju kakvu danas učimo u školama.

Oni koji žele da zapolove čak u 18. vek i saznaju kako je tada izgledao Beograd, kao i kako su nastajala znamenita gradska zdanja, pronaći će zanimljivu postavku u Muzeju Narodnog pozorišta. Tamo im se predstavlja jedan od najznačajnijih arhitekata svog doba, slavni Aleksandar Bugarski. Potom se preporučuje povratak u sadašnjost, i to tramvajskim šinama, jer JKP GSP “Beograd” za svoje posetioce priča jedinstvenu priču o tramvajima i Beograđanima, i njihovom prvom susretu pre više od sto godina.

U Ustanovi kulture “Parobrod” posetioci će sve do ponoći moći da vide kako nastaje prava peščana dina od umetnina. Uz pomoć nesvakidašnjih umetnika biće dočarano kako se  razvijala tehnika slikanja peskom i peščanog filma i na koji način ona hvata i čuva jedinstvene momente.

Manje je poznato da je naš jedini umetnik zastupljen u čuvenoj Rokfelerovoj umetničkoj kolekciji zapravo jedan od najopoznatijih umetničkih “autsajdera”, Ilija Bašičević Bosilj. Posle 11. Noći muzeja sasvim je sigurno da će njegovo delo biti mnogo poznatije i bliže posetiocima Medija centra “Odbrana”, gde vas očekuje njegov fantastičan umetnički svet.

O tome da je Nikola Tesla bio vizionar i kolekcionar svedoči i umetničkih dela koja je ostavio u svojoj kolekciji. U 11. Noći muzeja svi koji posete Muzej Nikole Tesle videće njegovu ličnu kolekciju koja sadrži dela od holandskih pejzaža, preko prefinjene azijske umetnosti, karikature i dizajna, vajarstva, do akvarela s predstavama životinja koje je Tesli tokom pola veka dopisivanja slala Mej Klajn.

Ljubitelji putovanja svoj kutak pronaći će zasigurno u Železničkom muzeju gde će svoje priče pripovedati makete vozove, kako gigantske tako i one minijaturne, od kojih mnoge nisu izlagane do sada. Priče sa šina i stanica oživeće i putem crteža i plakata koji dočaravaju slavna vremena železničke istorije.

U Konaku kneza Miloša u Noći muzeja, biće otvorena izložba o Prvom svetskom ratu iz ženskog ugla, koja će pokazati kako su tokom Velikog rata žene napustile tradicionalne uloge majki i domaćica, kako su iskazale hrabrost i kako su se borile za svoju ravnopravnost.

Galerija SULUJ postaće prava umetnička radionica, tržnica na kojoj se zamenjuje staro za novo. Vajari Irena Dimitrijević-Rabovljević i Vuka Ljubisavljevića će uz pomoć svojih kolega umetnika praviti nova umetnička dela od starih predmeta i uspomena, a svi posetioci pozvani su da se uključe u taj jedinstveni događaj.

Zgrada Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke, koja puni 90 godina predstavlja jedno od najimpresivnijih arhitektonskih zdanja Beograda. Ekskluzivno u 11. Noći muzeja posetioci će moći da prošetaju kroz autentičnu šalter-salu, ovalni kabinet i uđu u pravi pravcati sef! Ova zgrada krije blago umetničkih slika pa sve zainteresovane samo ove večeri očekuju slike velikana poput Nadežde Petrović, Jovana Zonjića, Bore Baruha, Stjepana Fjodoroviča Kolesnikova i drugih velikana slikarstva.

Karte kupljene za 17. maj, važiće i za novi datum Noći muzeja – 7. jun. Nove ulaznice za 11. Noć muzeja, već mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima, na Trgu republike 5, TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima je 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Ulaznica Noći muzeja će biti ujedno i putna isprava. To znači da će se 7. juna od 17 sati pa sve do ponoći, svi posetioci sa kartom Noći muzeja, voziti besplatno kroz sve delove Beograda.

Deo prihoda od 11. Noći muzeja namenjen je obnovi muzeja pogođenim poplavama.

Ceo program potražite na sajtu www.nocmuzeja.rs