KM8 postaje produkcijski centar za velike studentske projekte u 2014. godini

Foto: promo

Studio Urban Incubator: Beograd projekta u ulici Kraljevića Marka broj 8 biće sedište aktivnosti u ovoj godini za dugoročni umetnički projekat "Nova kolekcija"

Nova kolekcija je projekat koji je nastao na inicijativu grupe studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Muzej Savremene Umetnosti u Beogradu je već duži niz godina zatvoren, a radovi pohranjeni u Muzeju nedostupni javnosti, što najviše ugrožava studente umetnosti u bitnom periodu formiranja ličnih umetničkih stavova, poetike i karijere. Zajedno sa stručnjacima i kustosima Muzeja savremene umetnosti i profesorima sa Fakulteta likovnih umetnosti, projektni  tim će održavati niz predavanja i radionica o zbirkama Muzeja savremene umetnosti. U okviru nekoliko projektnih faza, oko 60 studenata umetnosti i 20 studenata istorije umetnosti imaće priliku da se upoznaju sa ulogom i značajem MSUB u umetničkom sistemu, saznaju više o radovima smeštenim u MSUB, produkuju svoja autorska dela koja će za referencu imati neki od radova iz MSUB i ta dela izlože na više galerijskih lokacija u Savamali tokom oktobra 2014. godine.

Svako  izložbeno mesto - izlog, kafić, institucija, privatni ili javni prostor u Savamali predstavljaće, čitav mesec, jedan komad Nove kolekcije-slagalice . NOVA KOLEKCIJA je radikalni pokret studenata koji preuzimaju stvari u svoje ruke, i imaju ih upravo na onome što je, paradoksalno, izvan njihovog dosega. Izložba će biti propraćena publikacijom.

Na ovaj način, studenti će imati prilike da spoznaju ulogu i značaj MSUB-a za umetnički kontinuitet savremenog stvaralaštva, da budu deo projekta u okviru koga će sarađivati sa drugim umetnicima i kustosima, te i aktivno preuzmu ulogu (budućih) nosilaca umetničke scene kroz produkciju i afirmativnu završnu izložbu. Javnost će, kroz završnu izložbu i propratni program, biti uključena u problematiku i podstaknuta na razvijanje odnosa prema savremenom stvaralaštvu.

Studio u Kraljevića Marka 8 je potpuno opremljen Medialab - tehnologijom inicijative umetnika pod nazivom Treći Beograd  koja je bila aktivna sa svojim projektom "Mi takođe volimo I umetnost drugih" u okviru programske godine 2013 Urban Incubator: Beograd projekta .

Studenti će u toku projekta imati mentorsku pomoć od strane umetnika Radoša Antonijevića, Miloša Tomića, Olivere Parlić, Žolta Kovača i Anice Vučetić.

Ativnosti:

- Prijave na konkurs za učešće na radionicama (do 9. februara 2014).

- Radionice vršnjačke edukacije (februar – maj 2014): Realizacija 8 radionica na kojima će, nakon višemesečnog istraživanja kolekcija u saradnji sa zaposelnima Muzeja i kustoskinjom Majom Ćirić, jedan broj studenata istorije umetnosti održati interaktivne prezentacije za studente umetnosti. Fokus će biti na upoznavanju studenata umetnosti sa radovima i problematikama kolekcija MSUB, podsticanju na razmišljanje i diskusiju o sistemu umetnosti.

- Radionice produkacije umetničkih radova (maj – jul 2014): Nakon prezentacija kolekcija/radova iz MSUB, studenti umetnosti će imati priliku da produkuju autorske radove uz podršku istaknutih mentora, na dostupnim prostorima/ateljeima i sa obezbeđenim materijalom. Potvrđeni mentori radionica su umetnici i predavači Miloš Tomić, Žolt Kovač, Anica Vučetić, Olivera Parlić i Radoš Antonijević. Cilj radionica biće produkcija radova bez ograničenja u medijumu i tehnici, koji za početnu tačku ili referencu imaju neki od radova koji pripadaju MSUB zbirkama.

- Koncipiranje i priprema završne izložbe (avgust i septembar 2014): Viši saradnik Maja Ćirić i grupa studenata istorije umetnosti će u ovom periodu koncipirati završnu izložbu od produkovanih studentskih radova na nekoliko galerijskih i javnih mesta. Neki od galerijskih/izložbenih prostora koji su za sada osigurani su Magacin, Ulična galerija, Ineks galerija i par adaptiranih prostora u Savamali.

- Završna izložba (4. oktobra - 1. novembra 2014): Sva izložbena mesta biće jasno brendirana i opremljena dežurnim volonterima. Biće organizovane školske ture i propratni program u vidu tribina i predavanja, kako bi se sama izložba i problematika projekta učinila vidljivijom.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...