Otvaranje izložbe 47. Zlatnog pera Beograda – 12. međunarodnog bijenala ilustracije je u utorak, 3. decembra 2013. godine, u 19 časova, u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu.

Reč je o najstarijoj i najznačajnijoj međunarodnoj izložbi u Srbiji, osnovanoj 1959. godine, i najstarijoj izložbi ilustracije u Evropi, koja zaslužuje pažnju kako svojom istorijom i renomeom tako i eksponatima.

Na 47. Zlatnom peru Beograda – 12. međunarodnom bijenalu ilustracije izlaže 120 domaćih umetnika i 81 strani autor, iz ukupno 20 zemalja. Među zastupljenim autorima  (201) su i ilustratori iz Slovenije, Irana,  Bugarske, Holandije,  Portugalije, Poljske, Estonije, Ukrajine, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Italije, Makedonije, Grčke, japana, Kine, Crne Gore...

Međunarodni žiri u sastavu: Zdravko Mićanović, predsednik, Krasimir Dobrev, Bugarska, Dragan Bibin, Srbija, Massoud Shojai Tabatabai (Iran)  i  Majela Leiva, Mayela Leiva, Meksiko, doneo je odluku o nagradama, koje će biti dodeljene na otvaranju izložbe.