Neki od najpoznatijih kineskih umetnika današnjice će svoja dela narednih mesec dana izlagati u Muzeju istorije Jugoslavije. To je najveća grupna postavka radova savremenih kineskih umetnika u ovom delu Evrope, a posetioci će nakon Sofije, Bukurešta i Praga, imati priliku da je vide od 15. oktobra do 15. novembra 2013.

"Novi pogledi u kineskoj savremenoj umetnosti" pružiće ljubiteljima umetnosti ekskluzivno priliku da uživaju i upoznaju pravce u savremenoj kineskoj umetnosti, od političkog popa do ciničnog realizma.

"Savremena umetnost danas samoironično "nosi etiketu“ Made in China.  O tome svedoče galerije od Njujorka do Pariza i Berlina koje se u poslednjoj deceniji utrkuju u predstavljanju tendencija koje dolaze iz Kine. Njima se ovom izložbom ambiciozno približava i Muzej istorije Jugoslavije, te na taj način "stajemo na crtu" i većim igračima u “muzejskoj ligi“ Evrope. Slobodno možemo da kažemo, ovih mesec dana koliko će trajati postavka, izložbom sa Istoka, Beograd će biti Zapad!!"– ističe Neda Knežević, v.d. direktorka Muzeja istorije Jugoslavije.

Izložba će kroz četiri celine pružiti posetiocima uvid u poslednje tri decenije savremene umetničke produkcije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

U segmentu izložbe "Nova istraživanja kulturnih identiteta" postavljaju se pitanja o tome na koji način se transformišu osnovne ljudske vrednosti i odnosi među ljudima u svetu koji se rapidno menja. Segment izložbe posvećen političkom pop artu predstavlja radove koji kontrastiraju komunističku ikonografiju sa konzumerizmom koji je već osvojio kinesko društvo. Preispitivanje uticaja globalizacije i promena odnosa Kine prema svetu tema je koja zaokuplja mnoge umetnike. Celina "Porodične želje", predstavlja san kineske porodice koji se gotovo ne razlikuje od američkog sna. Susret tradicije i promena donosi nove vrednosti i postavlja nove dileme. Celina "Nove mogućnosti" tradicije donosi radove koji preispituju tradicionalne tehnike, motive i pristupe umetnosti i interpretiraju ih na nov način.

Među izloženim delima izdvajaju se dela najpoznatijih kineskih umetnika današnjice: Yue Minjuna i Wanga Guangyla.

Wang Guangy je svakako najpoznatiji kineski savremeni umetnik i rodonačelnik političkog popa. Vang je prvi kineski umetnik koji je lik Mao Ce Tunga postavio u ironični kontekst, spajajući ga sa pop-artističkim predlozima američke umetnosti. Vang u svojim radovima aplicira logotipove multunacionalnih kompanija (kao što je Disney) na propagandni imaginarij iz vremena Kulturne revolucije.

Yue Minjun je jedan je od najcenjenijih kineskih umetnika i jedan od osnivača ciničnog realizma, uz politički popdominantne struje u kineskoj umetnosti ranih devedesetih. Glavni lik svih njegovih kompozicija je umetnikov autoportret sa karakterističnim karikaturalnim lažnim osmehom.