Film i grupa Drugarice i Drugovi proistekli su iz uspešno realizovanog EU IPA 2012/13. projekta Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti.

Cilj projekta je bio stvaranje regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje će doprineti implementaciji zakona o rodnoj ravnopravnosti, politika i akcionih planova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.  Projekat se sastojao iz radionica na temu rodne ravnopravnosti, fascilitacije, glas građana i građanki, kao i umetničkih radionica koje je vodila Maja Vujović (DAH Teatar). Projekat se uspešno realizovao u Bosni i Hercegovini (Tuzlanski i Zeničko-Dobojski kanton), Srbiji (Beograd) i Crnoj Gori (područje Podgorice). U projektu i na radionicama učestvovalo je više od 150 mladih iz ovih država.

Film OsnaŽena, nastao iz projekta Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti, govori o jednom individualnom i kolektivnom aktivističkom putovanju i artikulaciji zahteva za ravnopravnost žena i muškaraca, za prekid ćutanja o malim i velikim, ponekad kobnim, nesporazumima.

Izložba Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene predstavlja radove mladih autorki koje su učestvovale na umetničko-fotografskim radionicama, gde su se bavile temama i pitanjima roda, a u organizaciji neformalne grupe Drugarice i Drugovi. Nakon radionica i razgovora o temama kao što su rodno zasnovano nasilje, trgovina ljudima, prikaz žene u medijima, bezbednost na internetu, mlade žene, srednjoškolke i studentkinje, razmenile su svoja iskustva i znanja koja su kasnije prenele na fotografije.

Na otvaranju izložbe, 20. septembra, biće dodeljene nagrade za najbolje fotografije prema oceni stručnog žirija, koji će činiti aktivistkinje i umetnice ženskog pokreta, na čelu sa glumicom Majom Vujović iz DAH Teatra.
Nakon dodele nagrada biće prikazan dokumentarni film “OsnaŽena”, kao deo projekta na kome se i oformio tim Drugarica i Drugova.

Izložba traje do 26.09. 2013.

Izložba je deo projekta Ogledalo, podržanog od Rekonstrukcije Ženski Fond.