Svi prolaznici će moći da učestvuju u akciji, tako što će u zamenu za partiju stonog tenisa ostaviti svoju  ideju za budući izgled Savamale. Akcija će trajati od 11 do 19 sati, u utorak 03. septembra, a mesto dešavanja je Knez Mihailova 50.

U okviru projekta postavljena su pitanja  - Kako budućnost Savamale vide sami Beograđani? Koje su njihove ideje? Mogu li neke od njih prerasti u stvarnost? Projekat Nextsavamala trebalo bi da podstakne Beograđane da zajedničkim snagama oblikuju viziju ovog gradskog kvarta, ali i da ih u toj nameri podrži uz pomoć internet foruma i radionica.

Čak i u postsocijalističkim zemljama, gde su o urbanističkim pitanjima dugo odlučivale isključivo autoritarne vlasti i stručnjaci koji su delovali po njihovom nalogu, građani su i te kako voljni da se aktivno uključe u ovaj proces. Da bi se obezbedili uslovi za to, neophodno je, međutim, razviti strukture za aktivno učešće građana, jer ih u prošlosti nije bilo.

Tim koji je zaslužan za projekat Nexthamburg sada se nalazi u Beograd, da bi zajedno s Beograđanima oblikovao viziju budućnosti Savamale. U tome im pomaže nova internet platforma Nextsavamala. Za platformu je zadužen tim stručnjaka, koji sve žitelje Beograda pozivaju da im se pridruže, tj. da se aktivno uključe u kreiranje razvoja Savamale.