Film „Put ružama posut“, koji govori o životu princeze Olivere Lazarević, biće pretpremijerno prikazan 31. avgusta, na zatvaranju 48. Festivala glumačkih ostvaranja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ – Niš. Reč je o srednjemetražnom dokumentarno-igranom filmu, čiji je producent Fond „Princeza Olivera“.

Princeza Olivera Lazarević je kćerka kneza Lazara i knjeginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke kao zalog za mir data u harem Bajazita Prvog. Prilikom odlaska iz rodnog Kruševca, narod ju je ispratio bacajući pred nju latice ruža. Priča o sudbini princeze Olivere, njenoj ljubavi i žrtvi,  istovremeno je i priča o kneževskoj porodici i jednom nedovoljno poznatom periodu srpske srednjovekovne istorije.

Duh tog vremena autorski tim je oživeo igranim rekonstrukacijama, u kojima se pojavljuju: Tanja Bošković (kneginja Milica), Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić (Despot Stefan), Ivan Jevtović (Bajazit Prvi), Aleksandra Nikolić (Jela Balšić), a u ulozi princeze Olivere su Vesna Stanojević i Aleksandra Manasijević.

Scenario za film, prema monografiji „Princeza Olivera, zaboravljena srpska Kneginja“, napisala je Olivera Šaranović, a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić. Film je režirao Marko Novaković, a  narator je Milan Caci Mihailović.

Film „Put ružama posut“ biće premijerno prikazan  beogradskoj publici 28. septembra na svečanoj premijeri u „Sava Centru“. Ovo nesvakidašnje filmsko ostvarenje će, nakon toga, gledaoci moći da pogledaju na brojnim regionalnim festivalima, kao i u bioskopima. Prvi put publika u Srbiji imaće priliku da gleda film koji se na savremen način bavi srednjovekovnom istorijom Srbije.