U finalu su bili i Ana Krstić, Nemanja Lađić, Marko Marković i Ana Nedeljković, a o dobitniku je odlučio žiri koji su činile istoričarke umetnosti i kustoskinje Jelena Veljković, Una Popović (MSUB), Jelena Spaić (Galerije FLU), istoričar umetnosti i kustos Srđan Tunić, jedan od autora projekta Kustosiranje, umetnik Slobodan Stošić, dobitnik nagrade “Mangelos” za 2012. godinu, kao i gostujući član Aron Levi, izvršni direktor i glavni kustos Slought fondacije iz Filadelfije, prenosi portal SEEcult.org.


Saša Tkačenko, rođen 1979. godine u Majdanpeku, diplomirao je vajarstvo 2007. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a usavršavao se na Letnjoj umetničkoj akademiji u Salcburgu.

Tkačenko je imao samostalne izložbe u Beogradu (Velika očekivanja, s Markom Markovićem, Galerija Doma omladine, 2012; Manual Work, Galerija Nova, 2012; Higijena, Magacin u Kraljevića Marka, 2008) i Berlinu (Objekat H, Galerija Lage Egal, 2011).

Učestvovao je na grupnim izložbama “Faceless” (kustosi B. Doringer i B. Felderer) u MuseumsQuartier u Beču i Mediamatic Fabriek u Amsterdamu 2013; “Šta se dogodilo sa Muzejem savremene umetnosti?” (kustosi U. Popović, D. Sretenović, A. Dolinka) u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2012; “Između realnog i realnosti (topografija privatno/javnog prostora)” (kustos J. Veljković), Treći Beograd, 2012; “Bez odlaganja” (kustos A. Bogdanović), KC Grad, 2012. i “Spring Serbian Salad ‘Fresh, Colorful and Delicious’” (kustos S. Janjić) u Lukas Feichtner galeriji u Beču 2012.

Njegovi radovi “Perfect ride” i “Higijena” nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti.

Osnivač je i selektor vizuelnog programa festivala Sound and visions (2010) u Majdanpeku, čije je četvrto izdanje upravo održano. Tkačenko je s grupom umetnika pokrenuo ove godine i veb magazin za savremenu umetnost Supervizuelna.com.

Tkačenko je i 2012. godine bio u finalu za nagradu “Mangelos”, koja podrazumeva šestonedeljni boravak u umetničkom centru ISCP (International Studio and Curatorial Program) u Njujorku i samostalnu izložbu.

Finalisti nagrade “Mangelos” za 2013. pojedinačno su predstavili svoj rad članovima žirija pre otvaranja izložbe u Remontu, nakon čega je žiri doneo konačnu odluku.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” dodeljuje se vizuelnim umetnicima do 35. godine života koji se aktivno bave umetnošću, državljani su Srbije i imaju najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine. Nagrada se dodeljuje za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju, ostvarene u kontinuitetu.

Rezidencijalni šestonedeljni boravak u ISCP-u predviđen je u periodu između 1. oktobra 2013. i 31. marta 2014. godine, a obezbeđeni su troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi, smeštaj i dnevnice.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos”, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, ove godine će biti dodeljena 12. put, uz podršku: Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society), Fonda za međusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding) i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Dodelu nagrade organizuju Remont - nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fond “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada.

Nagradu su ustanovili 2002. godine Centar za savremenu umetnost u Beogradu i Fond za civilno društvo (The Foundation for a Civil Society - FCS) iz Njujorka, kao deo regionalnog projekta YVAA (Young Visual Artists Awards), koji podrazumeva dodelu nagrada mladim umetnicima u svakoj od zemalja uključenih u tu mrežu.