Svečano otvoren paviljon u Španskoj kući uz projekat Urban Incubator Belgrade

Kao uvertira svečanom otvaranju paviljona, Japanska dizajnerka hrane Uno Fudžisava je u zajedničkoj bašti KC “Grad”-a i Španske kuće, održala kurs spremanja balkanskog sušija pod nazivom “Napravite svoju beogradsku suši rolnicu”.  

Oko 21.30 časova, centralno locirano ispod Brankovog mosta na obali reke Save, upalilo se svetlo unutar Španske kuće, nežno svetleći i bojeći ruiniranu fasadu u plavu već prepoznatljivu boju projekta Urban Incubator:Belgrade.  

 Arhitekte Tim Rieniets, kurator na projektu Urban Incubator: Belgrade i Nikola Banković dizajnirali su tri privremena paviljonska prostora koristeći oplatne elemente koji se inače koriste za izlivanje betona na gradilištima; 200 tona materijala, nikada korišćenog u savremenom dizajnu, postavila je kompanija PERIza svega 13 dana. 

Zadatak je ove privremene arhitekture u tome da učesnicima projekta Urban Incubator: Belgrade, ali i žiteljima Savamale, obezbedi adekvatne uslove za delovanje. Stanovnici Savamale, Beograđani i posetioci tu mogu dobiti informacije, umetnici i arhitekte koji učestvuju u projektu stiču tako prostor za rad, dok će kulturnim manifestacijama, poput izložbi ili radionica, kao i svečanim i raznim drugim društvenim događajima „Španska kuća“ obezbediti krov nad glavom. 
Istorijske komponente u sprezi s novim betonskim elementima stvaraju jedinstvenu atmosferu, i ruševinama „Španske kuće“ daju skulpturalni pečat. Zahvaljujući tome, paviljon ne privlači pažnju kao zasebna građevina, već integriše kvalitete koji su u datom prostoru prisutni od ranije. Praznina se preobražava u prostorije, divlje rastinje u bašte, a betonski elementi u skulpture. Metamorfoza „Španske kuće“ prerasta tako u simbol za preporod cele Savamale. 
 

 

„Španska kuća“ je ruinirana stara građevina u Savamali koja je nakon pokušaja restauriranja i rekonstrukcije ostala nedovršena. Ova prividno sasvim beskorisna građevina preobrazila se sada u centralni prostor za manifestacije koje će se odvijati u okviru projekta Urban Incubator: Belgrade. Na ovaj način će „Španska kuća“ poslužiti i kao simbol za preobražaj čitave Savamale, koja je postala laboratorija za vizije o revitalizaciji ove zapuštene gradske četvrti.  


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin