Ovogodišnja tema korespondira sa samim kvartom jer on suštinski određuje prirodu delovanja kulturne organizacije Mikser, koja odnedavno ima svoje stalno boraviše u Mikser House-u (Karađorđeva 46). Tema festivala je “Tranzit”, ali shvaćena slojevito – kao teški saobraćaj koji je veliki ožiljak u susedstvu Samvamala, tranzit ljudi koji u njoj žive i, možda najvažniji od svih – tranzit identiteta ove beogradske četvrti – šta je njeno kulturno nasleđe, gde je ona sada i koji put mi kao društvo želimo da trasiramo za Savamalu.

Kroz niz multidisciplinarnih projekata u okviru festivala – konkursa, radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta – organizacija Mikser nastaviće proces urbane transformacije ove četvrti, posebno Karađorđeve ulice, doprineti revitalizaciji obale, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.

Program Mikser Urban Lab okupiće neke od najvažnijih aktera za budućnost Savamale (predstavnike opštine, grada, lokalne zajednice, urbaniste, male privrednike), koji će na okruglom stolu pokušati da nađu model za njen razvoj, sa idejom da pokažu da je pomak moguć i bez grandioznih državnih i milionskih privatnih investicija.
Na festivalu će epilog dobiti i brojni ranije raspisani konkursi, poput međunarodnog takmičenja za mlade industrijske dizajnere – Ghost Project, Konkursa za male drvene predmete, koji je namenjen entuzijastima, kao i profesionalcima iz celog sveta, Soundtruck Call, na kome je učestvovalo više od 80 bendova iz regiona, kao i Književni konkurs za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda, koji se sprovodi u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag.
U vizuelnom segmentu programa, Mikser se ove godine kroz program Kustosiranje: Doživljaj u pokretu, demokratizuje polje vizuelnih umetnosti. Mladi umetnici će u ravnopravnoj saradnji sa iskusnijim kolegama kustosima predstaviti svoju viziju života i doživljaja Beograda, u skladu sa temom festivala – “Tranzit”, a da bi cela stvar bila upečatljivija i doživljaj dinamičniji, umetnici će koristiti kamione kao sredstvo za prenošenje svoje poruke.

Muzički program će prikazati bogatstvo muzičkih žanrova i senzibiliteta – od duhovne muzike preko world music-a i džeza do garažnog i hard roka i klabinga. Posetioci Mikser festivala uživaće u kvalitetnom zvuku iskusnih majstora i neafirmisanih klinaca čije vreme tek dolazi. Više od 60 izvođača iz Srbije, regiona i sveta nastupiće tokom 6 festivalskih dana na tri bine: Mikser House, Depo Stage i Converse Get Dirty Stage.

Centralno mesto festivala je novi permanentni gradski sadržaj, konceptualna ustanova kulture – Mikser House, koji se tokom festivala pretvara u svojevrsnu agoru za razmenu mišljenja i iskustava. Tu će se odvijati raznovrstan program – od radionica, izložbi, predavanja, okruglih stolova, do muzičkih sadržaja. Mikser House će nakon završetka manifestacije sublimirati sve programe koje promoviše i sam festival, od sadržaja visoke kulture, preko edukacije iz oblasti savremenih kreativnih disciplina, do marketa širokog spektra inovativnih dizajniranih proizvoda koji obuhvataju nameštaj, modu, izdavaštvo, gastronomiju, itd.

I ove godine će biti zastupljeni sadržaji za najmlađe u vidu kreativnih radionica, a manifestacije koje se odvijaju u Mikser House doživeće svoju ekstenziju na festivalu u okviru već prepoznatljivog koncepta Mikser Bazar, savremene dizajn pijace.