U Galeriji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, večeras od 19:30h mlada glumica Tijana Kodić izvešće predstavu "Na čaju sa Virdžinijom Vulf". Osmišljeno je da ona uz pomoć audio i video snimaka na savremen način govori o stvaralaštvu engleske umetnice, sa osvrtom i na književnost i društvenu angažovanost danas.

Ulaz na predstavu je slobodan, ali je broj slobodnih mesta ograničen.

Performans „Na čaju sa Virdžinijom Vulf“ predstavlja nastavak izložbe Univerzitetske biblioteke „Vrhovi engleskog romana“ koja je otvorena u oktobru u holu biblioteke, povodom 200 godina od rođenja Čarlsa Dikensa i 130 godina od rođenja Džejmsa Džojsa i Virdžinije Vulf.

Virdžinija Vulf je jedan od ključnih autora narativnog modernizma i osnivačica feminističke književne kritike. Nakon prvog romana “The Voyage Out”, kod književnice se javljaju prvi snažniji živčani slomovi i napadi dubokog psihičkog raskola koji su je pratili do kraja života i koji su bili i uzrok njenog samoubistva.
Kao vid radne terapije Virdžinija Vulf i njen suprug, izdavač i pisac Leonard Vulf osnivaju “Hogart Pres”, nezavisno izdavačko udruženje koja je trebala da služi afirmaciji avangardnih i marginalizovanih pisaca. Slede velika ostvarenja književnog modernizma: romani „Gospođa Delovej”, 1925., „Ka svetioniku”, 1927., „Talasi“, 1931. te zbirke eseja i književnih kritika, „Sopstvena soba”, 1929., „Tri gvineje” 1938.

Mučena napadima duševne bolesti (slušne i vizuelne halucinacije, duboka depresija), koji su još pojačani izbijanjem 2. svetskog rata, Virdžinija Vulf izvršila je samoubistvo utapanjem u reci Uz, kraj imanja u Rodmelu u Saseksu 28. marta 1941. godine.

Performans o čuvenoj kniževnici organizovali su Artie centar za promociju kulture, umetnosti i dizajna u saradnji sa Umetničkim centrom Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”.