Izložba, koja nosi naziv "Grafika. 30 mladih umetnika Španije" predstavljaće vodič kroz savremenu špansku umetničku scenu omogućujući upoznavanje najvažnijih predstavnika street art umetnosti u Španiji. Grafiti, slike, fotografije, predmeti i video projekcije mladih kreativaca rođenih sedamdesetih i osamdesetih godina u Španiji biće samo deo ove zanimljive izložbe, a svi oni iako se bave različitim disciplinama imaju jednu zajendičku scenu: grad koji im nije samo inspiracija već i medij za predstavljanje njihovih dela, kao i stav "Uzmi stvar u svoje ruke!".

"Oni nisu čekali da osvoje galerije i umetničke institucije, oni su svoju publiku osvajali sami. Kasnije su galerije, umetničke institucije, pa čak i multinacionalne kompanije, uvek u lovu na najnovije tendecije, tražile njih", kaže kustos izložbe Mario Pareha.

Inače, ovi umetnici predstavljaju značajnu špansku umetničku scenu. Njihova dela prešla su sa zidova i na druge podloge (majice, omote, skejtbordove).

Izložba je do sada predstavljena u Madridu (Španija), Amanu (Jordan), Bejrutu (Liban), Sofiji (Bugarska) i Alžiru (Alžir), a nakon Beograda nastavlja svoju svetsku turneju. Više od 28.000 posetilaca je dovoljna preporuka za Beograđane da pogledaju umetnost sa zidova španskih gradova.

Izložbu će otvoriti kustos Mario Martin Pareha, direktor Instituta Servantes gospodin Antonio Lasaro Gosalo, Ambasador Španije Arturo Laklaustra Beltran i gradski većnik Vesna Marjanović, a do 7. maja biće predstavljena na dve lokacije, u Institutu Servantes i Mikser House-u. Pratiće je i umetničke radionice. Ulaz je slobodan.