Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa bogatstvom evropskog autorskog filma i jedinstvenog festivalskog iskustva. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu, i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

Kada je reč o festivalskom filmskom programu, takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove uGlavnom takmičarskom programu,kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekcijiParalele i sudari.

Pretprošle godine sa velikim uspehom uvedena jeselekcijaNovi evropski dokumentarni film,koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcijaBest of Europekoju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekcijiKlasici na Trguu ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici. Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškući potrebe publike, nastavlja da uvodi nove programe. Ove godine to je selekcijaEurope 4 kids,u okviru koje ćebiti prikazano sedam filmova za najmlađe filmofile.  

U čast dobitnika nagrade“Aleksandar Lifka”za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, kao i prethodnih godina biće priređenOmaž program. FEF Palić ovu nagradu dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine, zaizuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

SelekcijaNovi mađarski filmkao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok jeMladi duh Evropeselekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja u okviru selekcijeKinematografija u fokusu,kada se prikazuju filmovi najzanimljivijih autora te zemlje.

Takođe,Omaž dobitniku nagrade Underground spiritpriređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već više od decenije je iEco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova saFestivala Žigmond Vilmošu Segedinu kao i selekcijaEFA Shortskoju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Prateći program FEF Palić čini neodvojivi deo festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umetnicima prikazuje jedinstveni duh Festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi. Tokom svog 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, FEF Palić će organizovati i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

****

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.