Da li je ova nagrada izgubila smisao - pitali smo se dok je Sarah Jessica Parker čitala ovogodišnje nominacije za Zlatni globus, koji će se održati 28. februara.

Neka dešavanja smo mogli da predvidimo - na primer da će streaming platforme dominirati u broju nominacija, čak i nad najpoznatijim filmskim studijima i TV kanalima. Netflix je osvojio zapanjujuće 42 nominacije, a Amazon Studio i Hulu po 10, među kojima predvode: filmovi Mank (6) i The Trial of the Chicago 7 (5), kao i serija The Crown (6).

S druge strane, način na koji su raspoređene nominacije podsetio nas je na dodelu Oskara 2015. godine, koja je ostala potpuno diskreditovana poražavajućom statistikom: 94% nominovanih bili su belci, 77% muškarci, a 54% stariji od 60 godina. Popularnost je ponovo odnela prevagu nad kvalitetom (Emily in Paris), stereotipizacija nad objektivizacijom (The Prom), kao i ignorisanje nad aktualizovanjem važnih tema (gde je I May Destroy You?). 

Rasna diskriminacija vešto je upakovana u nominacije za sporedne kategorije, te tako One Night in Miami, Ma Rainey's Black Bottom iJudas and the Black Messiah jesu prisutni, ali nisu nominovani za najbolju filmsku dramu. Na isti način potisnut je i Minari, sa korejsko-američkim glumcem u glavnoj ulozi, i to u kategoriju filmova na stranom jeziku.

Po svemu sudeći, 28. februar neće biti značajan datum koji se čeka sa ushićenjem. Pred vama su najveća iznenađenja i razočarenja među nominacijama.

1. Emily in Paris

Nominacija za najbolju komediju možda je zamena teza za to što serija nikog nije nasmejala, već je bila ismejana. Tu je i Lily Collins sa nominacijom za najbolju glumicu, u beznadežnom pokušaju da postane ono što je Sarah Jessica Parker bila za Sex and the City, ili Anne Hathaway za The Devil Wers Prada.

2. Music

Iako mnogo volimo Kate Hudson, ruku na srce, nominacija za najbolju glumicu u mjuziklu/komediji pevačice Sie, nezaslužena je zbog toga što nije tajna da je taj film ocenjen sa 3,8 od 10.

3. I May Destroy You

Serija Michaele Coel inspirisana teškim i traumatičnim događajima iz njenog vlastitog života redefinisala je sve zablude o seksualnom nasilju. Ipak, ona je isključena iz svih nominacija.

4. Bridgerton

Ljubavna drama iz regentskog doba bila je na prvom mestu svih top lista od svoje premijere 25. decembra. To takođe nije bilo dovoljno da se izbori za nominaciju u bilo kojoj kategoriji.

5. Promising Young Women; One Night in Miami; Nomadland

I za kraj - jedno pozitivno iznenađenje. Zlatni globus nominovao je čak tri žene za najboljeg reditelja, te je sada ukupan broj žena nominovanih u ovoj kategoriji ikada - osam (što o istoriji govori mnogo). U pitanju su Emerald Fennel, Regina King i Chloe Zhao koje su režirale gorenavedene filmove. 

Tekst: Tara Đukić