Na šesnaestom izdanju Slobodne zone publika je imala priliku da pogleda filmove iz već poznatih programskih linija: Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija - Horizonti Balkana, selekcija 14+, EU - zona promena i Ženska linija.

Festival je doneo filmova igrane i dokumentarne art house produkcije. 

Svi filmovi koji su se našli u ovogodišnjoj selekciji festivala govore o želji za komunikacijom, o traumi razdvajanja i katarzi koju donosi bliskost. O potrebi pripadanja zajednici, prihvatanju, magiji dodira, neophodnosti sećanja i oslobađanju od straha.

Ove godine uvedena je i nova selekcija filmova pod nazivom Green Zone koja se bavi ekologijom i odnosom prema životnoj sredini. Filmovi iz ove linije kombinuju kreativnost autorki i autora sa aktivizmom, povezuju film i ekologiju radi boljeg razumevanja našeg prirodnog okruženja, njegovih mehanizama i načina na koji utiču na naš svakodnevni život. Tu je i selekcija koja se 40 godina posle Titove smrti iz različitih perspektiva bavi Titovom zaostavštinom.

Filmski hitovi koji su izazvali najveću pažnju publike na 16. Slobodnoj zoni su Insajder, Gagarin i Epicentro, a biće prikazani na bis u sredu, 11. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

16. Slobodna zona online će, zbog povećanog interesovanja, takođe biti na bis.

Publika će imati priliku da uživa još jedan dan (sreda, 11. novembar) u festivalskim ostvarenjima na KinoKauch platformi.

Tri filma koja su izazvala najviše interesovanja na novoj platformi su Razlog zbog kog skačem je…, Undine i Jalda, Noć za oproštaj.

Film Insajder koji će biti prikazan u 17 časova u DKC-u donosi priču o Serđu – čileanskom špijunu. Tačnije rečeno, takozvanom specijalnom špijunu – insajderu! Izabran je preko oglasa u kome se izričito zahtevalo da kandidati imaju više od 80 godina, da nemaju problem sa moralnim dilemama i da imaju dobro pamćenje.

Šesnaestogodišnji Jurij čitav svoj život živi u kulama Gagarina, ogromnom stambenom projektu od crvene cigle na periferiji Pariza. S visine svog stana sanja da postane astronaut. Ali kada procure planovi za rušenje doma njegove zajednice, Jurij se pridružuje otporu. Sa svojim prijateljima Dianom i Husamom započinje misiju da spasi Gagarin, pretvarajući imanje u svoj „zvezdani brod“, pre nego što zauvek nestane u svemiru. Gagarin će biti prikazan u 19 časova.

Od svetski poznatog filmskog stvaraoca Huberta Saupera - režisera pobedničkog filma Dolazimo kao prijatelji na Sandens festivalu i tvorca filma Darvinov košmar nominovanog za Oskara -dolazi Epicentro, imerzivan i metaforičan portret postkolonijalne „utopijske“ Kube, gde se još uvek oseća eksplozija američkog broda Mejn iz 1898. godine. Film će biti prikazan u 21 čas.

Baziran na bestseleru Naokija Higašide, Razlog zbog kog skačem je… je fantastičan dokumentarac koji nas uvodi u svet autizma na najneverovatniji i duboko emotivan način.

Jalda, noć za oproštaj je film koji je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu.

Junakinja filma Undine, koju igra mlada zvezda evropskog filma Pola Bir, je istoričarka koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu. Sasvim slučajno upoznaje Kristofa, ronioca koji radi na podvodnim istraživanjima. Zaljubljuje se u njega i čini se da novi život za nju tek počinje. Pola Bir je osvojila Srebrnog medveda na Berlinalu 2020. godine za najbolju žensku ulogu.