Murali će nastati saradnjom iskusnih uličnih umetnica (Barbara Dimić, Tijana Tripković i TKV) i finalistkinja odabranih konkursom za vizulene umetnike i umetnice bez prethodnog iskustva u radu u javnom prostoru. U okviru manifestacije, u utorak, 29. septembra, biće organizovana i diskusija „Jedan za sve“ u UK „Stari grad“, koja će se baviti prirodom javnog prostora iz pozicija njegovih različitih korisnika.

„Ove godine imamo tri tima koja čine samo autorke i iako je ovakav rezultat konkursa bio sasvim nenameran, drago nam je što imamo potpuno ženski sastav, jer nema mnogo uličnih umetnica na lokalnoj sceni i nadamo se da će ove saradnje biti bar mali vetar u leđa da ih ubuduće bude više i da njihovo ulično stvaralaštvo ima kontinuitet. Sa druge strane, konkurs smo, takođe, raspisali sa idejom da učinimo rad ovih vizuelnih umetnica koje se inače izražavaju u nekoj drugoj formi, koja ne podrazumeva javni prostor, vidljivijim u ovoj specifičnoj godini“, ističu organizatori Festivala „Rekonstrukcija“. 

Dva rada nastaće na fasadama u ulici Despota Đurđa 7 i 11, a timove predvode Barbara Dimić, muralistkinja, grafička dizajnerka i ilustratorka i Tijana Tripković, grafička dizajnerka, ilustratorka i ulična umetnica, koje često rade zajedničke projekte u okviru studija „Kriška“. Ovog puta nastupaju pojedinačno, a Barbara će raditi sa Valentinom Brković, multidisciplinarnom dizajnerkom i ilustratorkom iz Beograda, dok će Tijanina saradnica biti Sandra Nikač, scenografkinja i kreatorka lutaka iz Beograda, studentkinja 3. godine doktorskih akademskih studija scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. 

Na zidovima u Mike Alasa 36 rad će realizovati tri umetnice odabrane pomenutim konkursom predvođene uličnom umetnicom TKV – Iva Dimitrijević iz Beograda, studentkinja 3. godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, Milica Bojanić učenica 3. razreda Umetničke škole u Nišu i Nataša Mihailović iz Pančeva, višestruko nagrađivana studentkinja 4. godine animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. 

Publika može pratiti oslikavanje u subotu i nedelju, 26-27. septembra, od 10 do 18 časova. 

Više informacija o pobednicama konkursa: festivalrekonstrukcija.com/2020/09/1316/

U okviru festivala u utorak 29. septembra u 19 časova u UK „Stari grad“ (bivši „Parobrod“) biće organizovana tribina „Jedan za sve“ koja će problematizovati javni prostor iz perspektive njegovih različitih korisnika i korisnica, sa fokusom na emancipatorskoj ulozi umetnosti koja se dešava u javnom prostoru i skretanja pažnje na one manje vidljive pojedince/ke i grupe koje ga svakodnevno koriste za život i rad. Učesnice će biti: Jasna Cicmil Bratičević, koordinatorka programa zapošljavanja, CIM (Svratište za decu, Beograd), Milica Mraović, suosnivačica udruženja „Kolaž“ koje se bavi marginalizovanim grupama, Nikoleta Kosovac, koordinatorka programa magazina „Liceulice“. Diskusiju moderira Tamara Marković, nezavisna menadžerka u kulturi i suosnivačica Festival Rekonstrukcija.

Inspirisani prošlogodišnjom uspešnom akcijom sa organizacijom „F12“ iz Karlovca, „Rekonstrukcija“ ove godine ponovo poziva umetnike i umetnice da donesu svoje radove i okače ih na „štrik“ ispred kafea „16“ u Cetinjskoj 15a, u okviru koncepta „Udomi umetnost“. Takođe, organizatori pozivaju i publiku da radove na toj lokaciji „udomi“, odnosno ponese kući, od 26. do 29. septembra, a potom fotografiše uz tagovanje autora rada i hashtagove #udomiumetnost #rekonstrukcija2020 #f12.

Treći Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“ održaće se od 26. do 29. septembra na beogradskom Dorćolu. U sklopu festivala biće naslikana tri murala.