Ostavićemo vama da odlučite da je to slučajnost ili stvarno postoji nešto u ideji nedodirljivog francuskog stila. 

Nzavisno vaše presude, žene o kojima pišemo nedvosmisleno su ostavile veliki uticaj na modni svet, među svojim savremenicama, a bome i među nama koje bismo mogle da im budemo ćerke, unuke, pa čak i praunuke. 

Nije li onda više nego fer prozvati ih influenserkama?

Ruku na srce, reč je o potpuno drugačijem tipu influenserki od današnjih, razlike su brojne i više nego očigledne.

Možda jedna od najvažnijih jeste ta da ih najveći dizajneri današnjice često navode kao inspiraciju za svoje kolekcije, što je još jedna manifestacija uticaja koje su ostavile ove legendarne lepotice, ili bolje rečeno, originalne stilske ikone. 

Pa krenimo redom:

Catherine Deneuve

Danas 75-godišnjakinja, Catherine Deneuve proslavila se ulogama ledenih kraljica u francuskoj kinematografiji. Tokom još uvek aktuelne karijere glumila je u filmovima brojnih priznatih režisera, poput Romana Polanskog, Luisa Buñuela, François Truffauta i Larsa von Triera. Catherine je dobila dvoje dece, ćerku Chiaru u vezi sa italijanskim glumcem Marcellom Mastroiannijem i sina Christiana u vezi sa režiserom Rogerom Vadimom, a oboje su se danas pronašli u glumačkim vodama.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot je definitivno najvoljenija i najpoznatija u zvezdu francuskog filma, koja je ogormnu slavu stekla i u ostatku sveta, što se dogidilo nakon što je njen tadašnji suprug, Roger Vadim, snimio “I bog stvori ženu” 1956. godine. Nakon petnaestak godina karijere, Brigitte se povukla iz sveta slavnih i posvetila zaštiti životinja, ali je njena lepota ostala upisana u anale šou-biz istorije, a korak uz nju išao je i njen prepoznatljiv stil.

Jane Birkin

Ovo je žena po kojoj je jedna od najpoželjnijih tašni svih vremena, Hermèsova Birkinka, dobila ime. Jane pamtimo i po dugogodišnjoj ljubavnoj vezi sa poznatim zavodnikom Sergeom Gainsbourgom i njihovom zajedničkom hitu Je t’aime moi non plus. Majka je pevačicama i glumicama Lou Doillon i Charlotte Gainsbourg.

Françoise Hardy

Proslavljena kantautorka, može da se pohvali muzičkim repertoarom na francuskom, engleskom, italijanskom i jemačkom jeziku, a moglo bi se reći da je sve počelo kada je Françoise za maturu na poklon dobila svoju prvu gitaru. Osim pevanja, Françoise se bavila i glumom i modelingom.