Postavka će biti u dva izlagačka prostora ARTE galerije -  Kralja Milana 3 i Andrićev venac 12. Usled trenutne situacije, zvaničnog otvaranja neće biti, a izložba  će biti otvorena do polovine oktobra. 

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama i tekstovima vodećih imena recentne likovne kritike i umetničke scene, Irine Subotić, Ljiljane Ćinkul i Mrđana Bajića. Radovi, iz privatnih kolekcija, koje će publika imati priliku da vidi, pregled su stvaralaštva Vladimira Veličkovića u periodu između šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka.

Više od 35 dela izvedenih u tehnikama ulje na  platnu, tuš na marufleu i grafici, istovremeni su prikaz tragedije i nade od kojih je satkan život. 

Teme i motivi koji se mogu sagledati ovom prilikom, vrlo jasno prikazuju ključne faze Veličkovićevog stvaralašvta i odraz su tipičnosti koje se za njega vezuju. 

Omaž Vladimiru Veličkoviću: Vrisak tmine nad kolorom duše

Ono što je izuzetno simptomatično za Veličkovićev rad odnosi se na veliki format koji sam  autor karakteriše kao svoju “boljku”. 

Ovom prilikom izdvajamo radove velikog formata, autoportret Pas br. 23  - varijacije na temu autoportreta, iz 1972, zatim triptih Tri faze skoka iz 1975, i crtež, za taj medij, monumentalnog formata, koji je izvedeni tušem... 

Veličkovićeva (umetnička) misija i misao, koja je jasno vidljiva u svakom centimetru kvadratnom platna,  odnosi se na čovekovu sudbinu. Umešnost savladavanja velikih formata, Veličković iskazuje pronalaženjem  optimalnih rešenja, koja su vešti spoj i jasna distinkcija opozicionih parova enterijer - intimizam i eksterijer -  apokaliptični pejzaž. 

Aktivno deluje i postavlja pitanja - šta je čovekovo rađanje, šta je njegov život i šta je njegova smrt, sa sveprisutnim apostrofiranjem nasilja i agresivnosti koja “čuči” u svakom čoveku kao jedna od njegovih suštinskih osobina. 

Taj teg, prikačen za nogu svakog pojedinca, predstavlja stalno opterećenje i usud koji nas ne zaobilazi. 

Radno vreme ARTE galerija (Kralja Milana 3, Andrićev venac 12) je svakoga dana od 10 do 20 h.