U okviru domaćeg i internacionalnog takmičarskog programa, koji će sadržati najistaknutije autorske estetike srpskih i stranih dokumentarista, planirane su brojne svetske i međunarodne premijere. Na repertoaru će biti i nagrađivana ostvarenja „Za Samu” Vad Al-Kateab i Edvarda Votsa i „Pećina” Ferasa Fajada, koji su bili nominovani za Oskara.

Uz njih su i „Nestanak moje majke” Benjamina Barezea, nominovan za evropskog Oskara, „Radovi i dani (Taoko Šiođiri u slivu Šiotani) K.V Vintera i Andersa Edstrema, dobitnik glavne nagrade novog programa Berlinalea Encounters, „Besmrtna” Ksenije Okhapkine, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film festivala u Karlovim Varima, “Godina otkrića” Luisa Ljopeza Karaska, dobitnika nagrade Tigar festivala u Roterdamu, „Zemlja je plava kao pomorandža” Irine Cilik, koji je ovenčan nagradom za najbolju režiju u selekciji svetskih dokumentaraca festivala Sandens.

Najveći zaljubljenici filmove imaće prilike da u festivalskim programima otkriju i pogledaju dokumentarce koji govore o najcenjenijih filmskim stvaraocima prošlog i ovog veka: „Forman protiv Formana", „Fatalna Nomi“, „Duh Pitera Selersa”, „Sakavem", „Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” i njemu pridruženi „Panika u selu: Vašar poljoprivrede". 

Na festivalu će biti predstavljen i izbor iz stvaralaštva francuske autorke Kler Simon i kompletan dokumentarni opus slovenačkog autora Maka Sajka, koje će Simon i Sajko predstaviti lično. Planirani su i masterklasovi ovih velikana.

U fokusu ovogodišnjeg Beldocsa biće norveška kinematografija, koja će biti zastupljena kroz šest ostvarenja. U programu „Profile” će, uz pomenute „Forman protiv Formana", „Sakavem", „Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” biti prikazan i film „Uspon Džordana Pitersona” u režiji kanadske autorke Patriše Markoče, o jednom od najkontroverznijih ljudi našeg vremena - Džordanu Pitersonu. 

U okviru festivala biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.