Pokrenut i vođen od strane tima mladih filmskih autora, Bašta fest je dobar primer razvoja inicijative i kreativnog entuzijazma. S idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kome je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala je činjenica da je u toku proteklih šest godina postao tačka sretanja studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Slaven Došlo, Marko Janketić, Milan Marić, Isidora Simijonović i mnogi drugi.

Bašta Fest 2020 biće sedmo izdanje jedinstvene filmske manifestacije i održaće se od 23. do 26. jula. Kako su saopštili organizatori, s obzirom na novonastale okolnosti, festival će biti revijalnog karaktera i imaće fokus na domaće i regionalne autore. Svi filmovi prijavljeni za ovogodišnji Bašta Fest biće pomereni za selekciju za narednu godinu.

Ovogodišnji filmski program predstavlja 7 debitantskih filmova reditelja koji su do sada bili deo Bašta Festa, a koji su imali svoje premijere u protekle dve godine. 

Uz debitantske filmove Marka Đorđevića, Ene Sendijarević, Maše Nešković, Nermina Hamzagića, Stefana Maleševića i Milene Grujić pogledaćemo i njihove kratke filmove koji su bili deo takmičarskog programa festivala do sada, kao i debitantski film Ognjena Glavonića koji je bio selektor festivala 2014-2016.

Festival se ove godine dešava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog Centra Srbije, opštine Bajina Bašta i drugih.

Medijski sponzor Bašta festa je ove godine Oblakoder magazin.

Vidimo se na 7. Bašta festu!