Na repertoaru će se naći 11 filmova u četiri selekcije: Glavni program, VIP Kinoteka, Panorama švedskih filmova, i Nostalgija, a gostujući selektor programa je Ivan Karl. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova i koncerti. 

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 10. jul u 20h, a odmah nakon nje, u 21h, uslediće projekcija srpsko-ruskog bioskopskog hita “Hotel Beograd”, koji je domaću premijeru imao neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. U ovom ostvarenju reditelja Konstantina Statskija, glavne uloge tumače naša glumačka zvezda Miloš Biković i Dijana Požarskaja iz Rusije, a radnja prati bogatog naslednika i vlasnika prestižnog hotela Beograd, poznatog po svojim burnim izlascima i raskalašnom načinu života.

U glavnoj selekciji će biti prikazana i druga savremena domaća filmska ostvarenja, nastala u Srbiji ali i kroz koprodukcije sa drugim evropskim zemljama sa značajnom filmskom reputacijom. Naročito će biti interesantno videti filmove koji su, neposredno pre pandemije korona virusa, tek imali svoje srpske premijere ili započeli distribuciju u bioskopima, pa je prikazivanje u Somboru idealna prilika da ponovo krenu u festivalski život.

U subotu 11. jula u 23h će biti prikazan film “Uprkos magli” našeg proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića, dok je će u nedelju 12. jula u 21h publika moći da vidi film “Otac” Srdana Golubovića, ovenčan dvema nagradama na prestižnom Berlinalu početkom ove godine. Pored ova tri ostvarenja, u Glavnom programu će biti prikazan nagrađivani film “Ajvar” Ane Marije Rosi (subota, 11. jul u 21h) i rediteljski debi Gordana Kičića “Realna priča” (Nedelja, 12. jul u 23h). 

Selekcija “VIP Kinoteka” posvećena je klasicima srpskog filma koji su proglašeni za kulturno dobro od nacionalnog značaja.  Na festivalu ćemo gledati izbor restauriranih ostvarenja nastali u saradnji operatera VIP sa Jugoslovenskom kinotekom, sačuvanih  u vrhunskom kvalitetu slike i tona za buduće generacije.

U petak 10. jula od 21:30 biće prikazan klasik “Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića iz 1977. godine, u kome su igrali velikani jugoslovenskog glumišta Slavko Štimac, Bekim Fehmiu, Aleksandar Berček, i drugi. Narednog dana u isto vreme, na programu je ostvarenje Gorana Paskaljevića “Varljivo leto ‘68” iz 1982. godine, sa Slavkom Štimcem, Danilom Batom Stojkovićem, Mijom Aleksićem i drugima u glumačkim rolama. U nedelju, 12. jula u 21:30, na programu je još jedan kultni film Gorana Markovića “Nacionalna klasa” iz 1979, u kome je pokojni Dragan Nikolić odigrao jednu od najpopularnijih uloga u svojoj karijeri. Sve projekcije iz ovog programa će se odigrati u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

U Dvorištu Županije biće održane projekcije iz dve selekcije. Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodne dve godine.

U ovogodišnjem izboru našla su se dva ostvarenja: “Brit-Mari je bila tu” (Petak, 10. jul u 22h) u režiji Tuve Novotni je adaptacija istoimenog književnog bestselera Fredrika Bakmana, dok će “Sune vs Sune” reditelja Džona Holmberga, o najgorem mogućem početku školske godine jednog švedskog dečaka, biti prikazan narednog dana u isto vreme. U selekciji “Nostalgija”, posvećenoj ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, naći će se film “Žućko” (Nedelja, 12. jul u 22h) reditelja Gordana Matića o legendarnom košarkašu Radivoju Koraću, rođenom u ovom gradu.

U okviru predfestivalskog programa “Filmska parada”, u Atrijumu gradske kuće, biće prikazani animirani dečiji filmovi „Petar Pan i magična knjiga Nedođije“ (sreda, 8. jul u 19h) kao i „Crvle: nikad ne letiš sam“ (četvrtak, 9. jul u 19h). U pratećim programima biće predstavljeni film “U ime naroda” Darka Bajića (11. jul, 12h u Atrijumu Gradske kuće), monografija “Nebojša Glogovac” Tatjane Nježić (12. jul, 12h, na istom mestu), dok je svečano zatvaranje sa dodelom nagrada zakazano za ponedeljak 13. jul u 21h, takođe u Atrijumu Gradske kuće.

Samo finale festivala rezervisano je za koncert Jelene Tomašević, u 22h na Trgu svetog Đorđa. Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan.