Elle filmski vikend karantin: 20 najboljih filmova iz ere 90-ih (2. deo)

Foto: Profimedia

Epoha 90-ih godina prošlog veka iznedrila je neka od najboljih ostvarenja filmske industrije ikada!

Duh 80-ih godina koji je podrazumevao čitav niz akcionih (duhovitih akcionih recimo, one hero, rom-kom akcionih), zatim generalno romantičnih komedija - preneo se i na eru 90-ih, ali u ipak nešto određenijoj i ozbiljnijoj formi.

Žanr romantična komedija - kakvog ga znamo danas, doživeo je svoj vrhunac tokom ovog perioda, dok su psihološki trileri počeli da grade ozbiljno, ozbiljno tle upravo u 90's epohi.

Junaci akcionih filmova poput Jean-Claude Van Damma i Arnolda Schwarzeneggera i dalje su vredno radili, ali od polovine 90-ih značajno manje. Na filmskoj sceni nastala je očigledna prezasićenost ovim žanrom i stvorila se potreba za nečim novim.

Elle filmski vikend karantin: 10 najboljih filmova iz ere 90-ih (1. deo)

Tada na pozornicu stupa indie talas sa velikim Velikim Lebovskim. Tu je i Tarantino koji se pojavljuje baš u pravo vreme, poput kakvog nebrušenog dijamanta među režiserima. Pojavljuju se i neke manje ozbiljne ali i vrlo ozbiljne priče iz domena horora i tirlera, od kojih vam se instant budi jeza, Vrisak, Veštica iz Blera i maestralni Kada jaganjci utihnu.

Ovo je jedna od najtežih lista za sačiniti kada su u pitanju vremenske odrednice, te ćete nam orpostiti ukoliko smo izuzeli određene fenomenalne naslove, s obzirom da smo i sami svesni kako jesmo.

Budite slobodni da ih dopišete na listu putem naše Facebook i Instagram stranice, a mi vam sledećeg vikenda donosimo naš nastavak i to definitivno prošireniji!

1. Clerks

2. The Virgin Suicides

3. The City of Lost Children

4. Schindler's List 

5. Before Sunrise

6. Natural Born Killers

7. L.A. Confidential

8. Goodfellas

9. The Piano

10. Dances with Wolves

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin