Redman je do sada objavio 20 albuma za neke od najistaknutijih izdavačkih kuća, kao što su Warner Bros i Nonesuch.

Trenutno nastupa sa svojim kvartetom, koji čine Aaron Goldberg, Reuben Rogers i Gregory Hutchinson. Ovaj izvrsni sastav će beogradska publika imati zadovoljstvo da čuje na serijalu Musicology Barcaffè, a ovog vrsnog muzičara smo pitali kako se oseća povodom ponovnog dolaska u našu prestonicu.

U Beogradu ste bili nekoliko puta. Kako pamtite ova iskustva?

Svirati u Beogradu je zaista bilo divno iskustvo. Publika je jako topla i entuzijastična, a mene čini da se u isto vreme osećam dobrodošlim i uzbuđenim. Ono što sam takođe primetio je da je publika slušala sa razumevanjem i osećajnošću. 

Bili ste uključeni u mnogo muzičkih projekata. Recite nam više o njima. Na koliko njih radite u ovom trenutku?

Ono glavno je upravo ovaj kvartet sa Aronom, Rubenom i Gregom. Sviramo zajedno sada već preko 20 godina. Izbacili smo album prošle godine, pod nazivom “Come what may”. Dakle, to je jedan od glavnih projekata. Takođe sviram u bendu “Still Dreaming” sa Ronom Majlsom, Skotom Kolijem i Brajanom Blejdom ili Dejvidom Kingom. Taj bend je na neki način proslava muzike i duha “Old and New Dreams” i Orneta. S vremena na vreme zasviram sa triom, takođe sa Rubenom i Gregom. “James Farm” je bend sa kojim takođe sviram sa vremena na vreme, zajedno sa Aronom Parksom, Met Penmanom i Erikom Harlandom. Bred Meldau, Kristijan Mekbrajd, Brajan Blejd i ja smo se upravo ponovo okupili, prvi put posle 1994! Snimamo album, koji će, nadamo se, biti objavljen ovog leta. Takođe na leto krećemo na turneju po Evropi, pa produžavamo u SAD na jesen. Tu su još mnogi drugi projekti, ali se plašim da ćemo zauzeti previše mesta.

Recite nam više o kvartetu sa kojim dolazite, a koji čine Gregori Hačinson, Aron Goldberg i Ruben Rodžers.

Neverovatni su! Moji omiljeni muzičari na planeti i definitivno jedni od mojih najdražih prijatelja i najbližih saradnika. Verovatno sam proveo više vremena sa njima na i van raznih bina, nego sa bilo kim drugim igde. Oni su moje muzičarsko bratstvo. Volim ih i volim da sviram sa njima.

Jednom ste rekli da je to što ste postali muzičar zapravo bila slučajnost, mada se na srpski ta reč može prevesti i kao nezgoda. Čini se da je u pitanju prilično “srećna nezgoda” kako za Vas, tako i za Vaše pratioce, da li se slažete?

Za mene definitivno, ali ćete moje pratioce morati da pitate sami. Nadam se da je tako.