„Ako izgledaš kao svi, izgledaš kao niko“, kaže jedna od savremenih ikona stila, Garance Doré

Da je stil gradivo koje se dâ savladati, najbolje pokazuje Victorija Beckham: Od Posh Spice s početka 90-ih, preko žene fudbalera sa lažnim tenom deset godina kasnije, do jedne od vodećih savremenih stilskih ikona i dizajnerki.

Kada se pojavila mlada i prelepa naslednica Cindy Crafword - njena ćerka Kaie Gerber - očekivanja od dugonoge tinejdžerke bila su poprilično visoka. Svi smo odlučno odmahivali glavom, uvereni da ne postoje baš nikakve šanse da sustigne svoju čuvenu majku. Ipak, sa znatiželjom smo pratili svaki njen korak i čekali. 

„Svaki korak“ za početak je podrazumevao svakodnevni street style, čije su nam fotografije na dnevnom nivou obezbeđivali revnosni kalifornijski paparaci. I gle, zaista je već tada sa nepunih 15, kada se zvanično pojavila na medijskoj mapi sveta, iskazivala svoju ličnost garderobom i to vrlo lepo kombinovala. Nigde bez „martinki“ i farmerica visokog struka, koje kao da su stvorene za nju. Potom, preokret: Kako samo ume da iznese sofisticirani look: jednostavne forme i upečatljiv dizajn - uvek bez greške. Devojka zaista ima ukusa, ali to nije ništa čudno, složili su se mnogi, s obzirom na to da pored sebe ima vrhunskog modnog znalca. Međutim, na moje tada veliko iznenađenje, pa i razočaranje, ime tog modnog znalca bilo je Karla Welch! Kaia Gerber nema ni punih 15, još nije ni prošetala pistom, a ima sopstvenu stilistkinju. I to ne bilo kakvu, već onu koja godinama radi sa Karlie Kloss, Jennifer Lawerence, Milom Kunis i, da - Cindy Crawford. I ne onu koju pozovete da vam pomogne oko odgovarajućeg izbora tolalete za neki od velikih događaja na crvenom tepihu, već onu koja kroji vaš svakodnevni stajling jer, zašto biste reskirali? Možda su sivi džemper i ljubičaste pantalone skandalozna kombinacija, ko će razbijati glavu oko toga?

Svako njeno novo pojavljivanje, pa tako i ono na debiju pariske Nedelje mode prošle godine, za mene - modnog novinara, izgubilo je na značaju. Da, divno joj stoji haljina iz poslednje Saint Laurent kolekcije, sa sve vraški dobrim Diorovim potpeticama i tašnom u kompletu, ali ništa od toga nije birala ona. Možda čak to nije ni htela da ponese, ne u toj kombinaciji. Neko drugi, čiji se ukus napalaćuje hiljadama dolara, odlučio je umesto nje. 

Isto važi za brojna, zapravo za sva poznata imena iz sveta šou biznisa. Modne kuće se takmiče koja će Nicole Kidman ponuditi bolji deal za toaletu na Oskaru, a ona će se za odgovarajuću opredeliti isključivo u dogovoru sa svojim stilistom. Čak se i poznata rediteljka Sofija Coppola osvrnula na ovu tužnu modnu činjenicu: „Više ne očekujemo sa nestrpljenjem da vidimo kako su to holivudske dive uparile šminku i frizuru i koju su toaletu izabrale za glamurozni crveni tepih, sve ovo za njih uradio je čitav tim ljudi sa (pre)cenjenim ukusom.“ Da stvar bude gora, ovih timova nema mnogo, te svi izgledaju praktično isto! „Ako izgledaš kao svi, izgledaš kao niko“, kaže jedna od savremenih ikona stila, Garance Doré. Danas, kada praktično ne postoji ništa što je modni tabu, a niz aktuelnih trendova je duži nego ikad, poznate devojke biraju da igraju na sigurno. One manje poznate odnedavno isti taj provereni stil mogu da pazare na policama knjižara:

Garance Doré, autorka jednog od najzanimljivijih i svakako najcenjenijih modnih blogova, napravila je sasvim prigodan stilski priručnik koji sebi možete priuštiti ako niste sigurni u svoje stilske izbore, a nemate mogućnosti kao mlada Kaia. U knjizi pod nazivom Love x Style x Life, kao predani modni zaljubljenik, čiji je posao usko vezan upravo za modnu industriju, te kao dobitnica prestižne nagrade Eugenia Sheppard Media Award - što je svojevrsni modni Oskar - francuska blogerka i fotograf sa punim pravom pokušava da nas nauči ponešto o stilu i načinima da ga izgradimo.

Korak po korak, skreće nam pažnju kako da prvenstveno utvrdimo i prihvatimo svoje nedostatke, kako da istaknemo ono najbolje što imamo, šta se sa čim najbolje kombinuje, u kojoj se sezoni nose određeni komadi i zašto baš tada, ali dobar deo ovog prvenstveno zanimljivo napisanog štiva, posvećen je stavovima vezanim za ljubav, odnos prema lepoti, godinama.

Garance, baš kao i mnoge druge autorke, poput recimo sada već legendarne četvorke: Anne Berest, Caroline de Maigret, Audrey Diwan i Sophie Mas koje stoje iza stilske biblije Kako biti Parižanka gde god da si, kunu se u jednu, presudnu stvar: nijedno skupoceno parče odeće na ovom svetu, niti savršeno usklađen spoj takvih komada, neće vam pomoći da postanete stilska ikona - ukoliko nemate stav.

Uz određenu ličnost dolazi odgovarajući stil i on je dobar samo onda kada su imidž i identitet usklađeni. Ove učiteljice stila smatraju da je reč o veštini, a svaka veština zahteva, naravno, učenje. Učenje o sopstvenom telu, njegovim karakteristikama i sopstvenoj ličnosti koja utiče na vaše modne izbore. Potom dolazi praksa i sastavljanje koncepta: krojeva, linija, boja, forme, proporcija, te izbora materijala. Reč je o procesu koji zahteva razumevanje i konzumiranje lekcija korak po korak.

Da je ovaj proces gradivo koje se dâ savladati, najbolji je primer kraljica istančanog ukusa, Victorija Beckham. Od Posh Spice s početka 90-ih, preko žene fudbalera sa lažnim tenom deset godina kasnije, do jedne od vodećih savremenih stilskih ikona i dizajnerki.

Kada je Beckhamova predstavila svoju prvu kolekciju 2008, ni Time, ni Vogue nisu skrivali zaprepašćenje: niko od bivše „spajsice“ nije očekivao „impresivnu i odraslu kolekciju“, kakvom ju je velika Suzy Menkes nazvala.

Victorijina stilska evolucija podjednako je zaprepašćujuća koliko i njena pojava među velikim igračima modnog dizajna. Dovoljno smo odrasli da znamo kako se ovakvi preokreti ne dešavaju usled naglog naleta inspiracije. Ipak, niko sa sigurnošću ne može reći ko je osoba koja joj je očigledno davala te dragocene stilske savete i usmerenja. Ko god bio, bilo da je reč o timu ili priručniku, dokazao je na Victoriji da se stil zaista može izgraditi i naučiti.

Ili ipak nije tako? 

Ukoliko bolje osmotrite izdanja Lady Posh, primetićete da su odstupanja od jasnih smernica vrlo retka, da je forma mahom ista, te da se čak i paleta boja koju bira ne menja znatno. Zatim, ukoliko, recimo, uporedite njene stajlinge sa onima Audrey Hepburn, Biance Jagger i Jane Birkin, uvidećete da se poznata dizajnerka kreće isključivo u polju igre na sigurno, što nikako nije bio slučaj sa ranije navedenim modnim ikonama. Dobar stilski priručnik možete kupiti, kao i usluge čuvenog stiliste, ali doslednost sebi i ličnosti koja se ogleda u prepoznatljivom, ali uvek unikatnom stilu koji je nemoguće ne primetiti, a ni kopirati, deo su upravo vaše ličnosti i jasno izgrađenog stava. A njih nećete naći na policama knjižara, niti u izlozima prestižnih butika.

Tekst: Maja Bunčić