Projekat koji obuhvata izložbu „Praznik malih prijatelja“, monodramu „Noćni pisac“ i objavljivanje treće knjige „Noćni dnevnik 1992-1993“, proistekao je iz dugogodišnje saradnje između Jana Fabra i Kulturnog centra Beograda, koja je započela 2011. godine njegovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu. Prepoznavši ogroman entuzijazam, ljubav i posvećenost tima Oktobarskog salona, Fabr je odličio da kao svojevrsnu podršku pokloni svoj rad  „I'm a one man movement“. Ovim činom inicirao je ideju o pokretanju Kolekcije „Oktobarski salon“, ali i posredno uticao na odluke drugih umetnika koji su izlagali na pomenutim izložbama da učine isto. 

Izložba „Praznik malih prijatelja“, čiji je kustos Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, on je već tada počeo da stvara sopstveni mitski univerzum usresređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, koje važno mesto imaju i u pozorišnoj umetnosti koju stvara. Iako nije reč o izložbi najrecentnijih radova, ona je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Slično entomologu, Fabr zapravo beleži, analizira i kometariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura „fantastičnih insekata“. Svojim velikim Pozorištem Paukovih glava sa pravim paukovima, simulira pozorište života, ali ne beleži ono što vidi kod svojih „malih prijatelja“, već u sebi traži slike koje nastaju, ostavljajući istu mogućnost i posmatraču. Glavni medij ostaje mašta. „Praznik malih prijatelja“ postaje „praznik čula“, a metamorfoza insekata postaje simbol ljudskog postojanja. 

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejem iz Beograda i Angelos studijom iz Antverpena. 

Monodrama pod nazivom „Noćni pisac“ u režiji Jana Fabra, a izvođenju Slobodana Beštića, realizuje se na incijativu Kulturnog centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

U ediciji Kulturnog centra Beograda „Sam(a) svoj pokret“ biće objavljena treća knjiga „Noćni dnevnik 1992-1998“ u prevodu Jelice Novaković Lopušine i ponovljena izdanja prethodno objavljenih knjiga „Noćni dnevnik 1978-1984“ i „Noćni dnevnik 1985-1991“.

Izložba „Praznik malih prijatelja“ može se pogledati u Narodnom muzeju u Beogradu od 22. februara do 5. aprila 2020.