Na izložbi je prezentovano čak 239 radova, najviše u dosadašnjoj aukcijskoj praksi, koliko će i biti ponuđeno na aukciji u ponedeljak, 23. decembra 2019. godine u 18 časova. Predaukcijska izložba otvorena je za sve posetioce u periodu od 11. do 23. decembra od 9 do 21h na dve lokacije u Kralja Milana 1 (prostor nekadašnjeg Eurosalona) i galeriji ARTE u ulici Kralja Milana 3. 

Na predaukcijskoj izložbipostavljena su dela najznačajnijih autora srpske i jugoslovenske moderne umetnosti, kao i radovi vodećih domaćih umetnika savremene likovne scene. Ovakav izbor radova prati orijentaciju galerije ARTE, koja dugi niz godina nastoji da ovdašnjoj publici prikaže i promoviše domaća umetnička ostvarenja. Ova dela predstavljaju svojevrsnu zbirku i kulturno nasledje naše umetničke scene.

“S obzirom na dugačak spisak vrsnih umetnika i doajena srpske likovne scene, aukcije nesumnjivo predstavljaju i priliku da domaća publika proširi svoje znanje iz oblasti umetnosti i kolekcionarstva kao i da dodje u posed radova po pristupačnim tržišnim cenama.”, poručuju iz ARTE galerije.

Radovi klasika poput Paje Jovanovića i Marka Murata, predstavnika moderne Mladena Josića, Jovana Bijelića, Milana Konjovića i Petra Dobrovića zaokružuju ponudu predratnog slikarstva. Slikama Petra Lubarde, Mila Milunovića, Nedeljka Gvozdenovića, Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić predstavljeni su autori koji su stvarali u posleratnom periodu.

Pored ovih izloženi su i radovi Nikole Graovca, Bože Ilića, Miće Popovića, Milića od Mačve, Milana Tucovića i Vladimira Veličkovića koji čine stalne postavke beogradskih galerija. Ponudu savremene umetnosti čine radovi Miloša Šobajića, Cileta Marinkovića, Radomira Damjanovića Damjana, Slavoljuba Caje Radojčića, Peđe Neškovića i drugih.

Pored srpskih i jugoslovenskih autora, na izložbi su prikazana i dela nekolicine stranih umetnika, koji su živeli i stvarali na ovom području, prvenstveno radovi Stjepana Fjodoroviča Kolesnikova. Ovakvim izborom posetiocima je omogućeno da vide reprezentativne primerke opusa nekoliko generacija umetnika, kao i da uoče često znatno drugačije faze u okviru stvaralaštva jednog majstora. 

ARTE aukcijska kuća je kao i svake godine izašla sa bogatom ponudom reprezentativnih umetničkih dela, kako za kolekcionare rafiniranog ukusa, tako i za poznavaoce i ljubitelje likovnih umetnosti. Izbor dela predstavlja svojevrstan hronološki pregled najznačajnijih tokova srpske i jugoslovenske istorije umetnosti 19. i 20. veka. Svi izloženi radovi biće ponuđeni na aukcijskoj licitaciji 23. decembra u 18h.  

Posebna pažnja poklonjena je slici Portret mlade dame, Paje Jovanovića, na kojoj se jasno uočavaju sve prepoznatljive odlike njegovog portretskog slikarstva, zbog kojih ostaje upamćen kao jedan od naših najznačajnijih umetnika.

Kuriozitet postavke predstavljaju još dva portreta, sada intimnih dimenzija gde imamo priliku da vidimo na koji način Nikola Graovac portretiše svog učitelja Jovana Bijelića, a zatim vidimo i učiteljev portret učenika. Pasioniranim kolekcionarima posebno uzbuđenje izaziva Pijana lađa Mladena Josića, čiji su radovi velika retkost na umetničkom tržištu.

Beogradskoj publici će ovom prilikom prvi put nakon njenog nastanka pre 92 godine biti predstavljena slika koja svojom temom direktno komunicira sa kapitalnim radom istorije srpskog slikarstva, Pijanom lađom Save Šumanovića koji se nalazi u kolekciji Muzeja Savremene umetnosti.

Posetioci izložbe će biti u prilici i da uživaju u radovima tri velikana domaće i inostrane likovne scene Petara Omčikusa, Milana Tucovića i Vladimira Veličkovića, koji su nas nažalost u prethodnoj godini napustili. Većina izloženih radova po prvi put je dostupna široj likovnoj publici i u tome jeste značaj izložbe ARTE galerije. 

Aukcijska izložba ARTE galerije je izvanredna prilika za upoznavanje publike sa kolekcionarskom praksom, ali i delatnošću galerije koja se pored izlagačkih i aukcijskih aktivnosti, bavi procenom i otkupom umetnina, a kroz kataloge i monografije obogaćuje domaću literaturu iz oblasti likovnih umetnosti.“, zaključuju u galeriji ARTE i pozivaju da ih posetite.

Aukciju, kao i svake godine prati štampani katalog sa reprodukcijama svih 239 radova, odgovarajućim podacima, procenjenim i početnim vrednostima lotova. Selekciju radova moguće je pogledati i online na sajtu ARTE galerije www.artegalerija.rs 

Svi zainteresovani mogu prijaviti učešće na licitaciji pozivom na broj: +38163 638 147, putem mejla info@arte.rs  ili u prostorijama galerije tokom trajanja predaukcijske izložbe kao i uoči same aukcije.

O ARTE galeriji

Arte galerija osnovana je 2006. godine sa idejom promocije likovnih umetnosti. Svoje poslovanje zasnivamo na savremenim praksama i saznanjima o menadžmentu u kulturi i umetnosti. Delatnost Arte Media-e se odvija na sledećim poljima: vizuelna umetnost, kulturna politika, galerijska delatnost, sakupljanje i digitalizacija sadržaja, umrežavanje, izveštavanje i pružanje  informacija, kulturna produkcija, medijacija i konsalting na polju kulture, kreiranje tržišta umetnosti, afirmacija i promovisanje srpske kulturno-umetničke scene u svetu.