Kakve sve epitete nije dobio veliki francuski modni dizajner Yves Saint Laurent… Nazivali su ga malim princem visoke mode, wunderkindom haute couturea, genijem svog vremena, modnim revolucionarom. 

Sa svega 21 godinu bio je na čelu modne kuće Dior i već prvom kolekcijom pokazao svetu za šta je sposoban, Yves nije ispuštao šivaću mašinu iz ruku do kraja svog života.

Ali njegove modelarske i krojačke sposobnosti nisu bile ono zbog čega je ušao u anale modne istorije, legenadrni francuski dizajner zaslužan je za uvođenje mnogobrojnih monih inovacija.

Izum ženskog smokinga

Yves Saint-Laurent 1962. godine napravio je pravu modnu revoluciju, preispitujući klasično muško odelo, dajući mu senzualnost i kao rezultat, predstavivši svetu prvi ženski smoking. Modni stručnjaci bili su šokirani, ali odvažnije žene ovog vremena rado su prihvatile inovaciju.

Legenda kaže da, kada je odana obožavateljka YSL-a ušetala u luksuzni restoran hotela The Plaza u sakou i pantalonama, nisu hteli da je puste u ustanovu zbog nepoštovanja dress codea. Tada je snalažljiva modna buntovnica skinula pantalone i ponosno otišla do svog stola.

Prvi je pozvao tamnopute modele na reviju

Još jedno kršenje opšteprihvaćenih modnih pravila bilo je kada je Yves pozvao tamnopute modele da šetaju pistom. Tokom defilea pred publikom se pojavila manekenka u crnim pantalonama, te tamnoputa manekenka u transparentnoj bluzi.

Na napade novinara, struke i javnosti, dizajner je udario kontru naglašavajući nedostatak tolerancije i rasizma. Takođe, prvi izlazak na modnu pistu Naomi Campbell dogodio se zahvaljujući Yves Saint Laurentu.

Predstavljanje kolekcije Ligne Trapeze

Yves Saint Laurent bio je jedan od prvih dizajnera koji je podsticao sinergiju mode i umetnosti - radio je u saradnji sa savremenim umetnicima i bio nadahnut poznatim umetničkim delima svog vremena.

Prvo takvo iskustvo bila je kolekcija ligne Trapeze, u kojoj je dizajner predstavio haljinu A-siluete u grafičkim bojama, referišući na dela Mondriana. I silueta i način stilizovanja haljine kao platna postali su odrednice stila 1960-ih.

Kreiranje safari stila

Za kreiranje safari stila bila je zaslužna kolekcija Yves Saint Laurent iz 1966. godine, koja je bila posvećena Africi. Modni dizajner, rođen u Alžiru, proveo je na početku života samo 20 dana u svojoj rodnoj zemlji, ali je taj detalj poslužilo kao inspiracija za stvaranje modela prirodnih boja s elementima vojnih uniformi.

Treba napomenuti, kako je u sred rata taj potez bio pravi izazov za predstavljanje pred krutim francuskim društvom. Već kroz nekoliko meseci žene širom sveta šetale su jaka široka remena s patch-džepovima.

Izvor:elle.hr