Pasionirane čitaoce knjiga Joa Nesbøa, jednog od najpoznatijih i najboljih savremenih pisaca kriminalističkog žanra na svetu, obradovaće vest da je na police knjižara stigao njegov novi roman „Nož“ – dvanaesti u serijalu o inspektoru Hariju Huleu, u izdanju izdavačke kuće "Laguna".

Pred svoj pedeseti rođendan, Hari Hule živi kao u najgorim vremenima. Ponovo pije. Radi kao inspektor najnižeg platnog razreda u Odeljenju za krvne delikte. Izgubio je posao na Policijskoj akademiji. Supruga ga je izbacila iz kuće. Povrh svega, Svejn Fine, serijski silovatelj i ubica, izašao je iz zatvora posle mnogo godina, uz pretnje da će se osvetiti onome ko ga je tamo poslao – Hariju. U svom alkoholnom bunilu Hari sada očekuje ostvarenje svoje najveće more – napad na porodicu s kobnim ishodom. A onda se jednog jutra budi sa jezivim mamurlukom, prekriven krvlju…
Bežeći od tuge i kajanja u istražni postupak, Hari tumara od jednog do drugog osumnjičenog, ali što dublje istražuje, mogućih krivaca je sve više, a nevinih kao i da nema.

Jo Nesbø je predstavnik nordik noara i dobitnik brojnih nagrada. Kritičari smatraju da je proširio žanrovske okvire modernog kriminalističkog romana i ističu njegove književne kvalitete. Doživeo je međunarodni uspeh zahvaljujući svom originalnom i veoma uverljivom protagonisti Hariju Huleu – pravom antiheroju, nemogućem junaku koga je nemoguće ne voleti. Serijal o ovom detektivu prodat je u više od 40 miliona primeraka širom sveta.

Nova izdavačka kuća "Dokaz izdavaštvo" nedavno je prestavila svoj prvi roman, skandinavski triler "Pustoš", švedskog autora Arnea Dahla.
Elen Savinger (15) nestala je pre tri nedelje. Inspektor Sam Berger strahuje da ju je oteo serijski ubica, ali kolege u stokholmskoj policiji nemaju sluha za njegove ideje i nadređeni ne žele da prihvate tu mogućnost bez konkretnih dokaza. Nedugo potom, on stupa u kontakt sa Natali, ženom koja zna mnogo više o seriji nestanaka nego što to želi da prizna. Istražujući sve dublje slučaj Eleninog nestanka, Berger uviđa njegovu zlokobnu povezanost sa sopstvenim životom i prošlošću. Prinuđen je da probudi davno uspavane lične demone kako bi shvatio poruku ubice. Pre nego što bude prekasno.


"Pustoš", triler brzog tempa, otkriva nam novu stranu nagrađivanog švedskog autora. Uz dobro osmišljen zaplet, napetost i obrte do samog kraja, po čemu je Arne Dahl odavno poznat, prvi roman sa junacima Samom Bergerom i Moli Blum postavlja temelje za serijal u kojem se izlazi iz okvira tradicionalnih policijskih metoda.


Prava na ekranizaciju ovog romana otkupila je britanska producentska kuća Sid Gentle Films, a sam književni serijal prodat je u više od 650.000 primeraka.
Arne Dahl (1963) jedan je od najznačajnijih skandinavskih pisaca trilera i krimi-romana. Dobitnik brojnih nagrada, književni kritičar i urednik, Dal je autor bestseler serijala Intercrime i Opcop. Njegove knjige prodate su u više od 4 miliona primeraka i prevedene na 33 jezika. Za svoj rad nagrađen je najvećim priznanjima za kriminalistički roman u Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj. Pre tri godine objavio je prvi roman iz novog književnog serijala o detektivima Samu Bergeru i Moli Blum. Knjige iz ovog serijala našle su se u vrhu lista najprodavanijih u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Nemačkoj.

U knjižare je stigla i nova knjiga Tonyja Parsonsa, šesti roman iz serijala o detektivu Maksu Vulfu – „#oteta“, koji je objavila "Laguna".
Mislili su da otimaju ljubavnicu jednog od najmoćnijih gangstera Londona. Ali odveli su pogrešnu devojku. I razljutili pogrešnog detektiva. Traganje za otetom devojkom odvodi detektiva Maksa Vulfa od legendarnog Crnog muzeja Novog Skotland jarda do raskošnih vila kriminalaca, od ljigavih striptiz-klubova do tajnih jazbina za seks – sve do neizrecivo mračnih nedela počinjenih decenijama ranije. To je svet porodičnih tajni, seksualne ljubomore i žudnje za osvetom – a može postati i Vulfov grob...

Tony Parsons je rođen u Londonu. Tokom sedamdesetih bio je muzički kritičar u NME. Osamdesetih je dobijao nagrade za svoj novinarski rad u listovima GQ i Elle. Devedesetih je postao jedan od najpoznatijih televizijskih komentatora u emisiji Late Review na BBC-ju. Njegov prvi roman „Čovek i dečak“ u Engleskoj je doživeo ogroman uspeh i samo za prva dva meseca prodat je u tiražu od 750.000 primeraka. Serijal o detektivu Maksu Vulfu doveo je Parsonsa na sam vrh britanskog kriminalističkog žanra.

Izdavačka kuća "Dereta" objavila je roman "Dvostruka odšteta" Jamesa M. Caina.

Kada agent osiguranja Valter Haf dođe u dom Nirdlingerovih, ne zatiče domaćina, kome je želeo samo da produži godišnju polisu za automobil, već njegovu očaravajuću suprugu. Zabrinuta za muža jer se na poslu svakodnevno izlaže opasnosti, Filis bi htela da za njega izvadi životno osiguranje u slučaju nezgode, ali bez Nirdlingerovog znanja. Iako sluti da se iza toga krije nešto sumnjivo, pokazaće se da Valter i nije toliko gadljiv na sumnjive situacije, pogotovu kad mu u tome pomogne žena poput Filis, čija se fatalnost može meriti samo s njenom lepotom.

"Dvostruka odšteta" jedan je od dva romana (uz "Poštar uvek zvoni dva puta") koji su Caina ustoličili kao majstora i ikonu noar žanra. Ova uzbudljiva i napeta priča o (auto)destruktivnoj ljubavi, dvoličnosti, manipulaciji i krivici poslužila je kao predložak za proslavljeni istoimeni film Billyja Wildera, koji je nominovan u sedam kategorija za Oskara, te se danas smatra noar klasikom i jednim od najznačajnijih filmova američke kinematografije.

James M. Cain (1892–1977) danas je priznat kao jedan od najvećih majstora „tvrde škole” (hard-boiled) američkog kriminalističkog romana. Dugo se bavio novinarstvom, a svojevremeno je pisao i scenarije za holivudske filmove. Njegov prvi roman, "Poštar uvek zvoni dva puta", odmah je postigao ogroman uspeh i do danas se ubraja u najznačajnije krimiće 20. veka. Zbog opscenosti, knjizi se sudilo u Bostonu, a Albert Camus je izjavio kako mu je predstavljala inspiraciju za "Stranca". Istinit događaj koji je pratio kao novinar u Njujorku podstakao je Caina da napiše naredni roman, "Dvostruka odšteta".


Iz izdavačke kuće "Vulkan" stiže roman "Pedeset pet" Jamesa Delargyja.

Policijski narednik Čandler Dženkins sa ponosom vodi gradsku policijsku stanicu u Vilbruku, mirnom gradiću na obodu neistraženih divljina zapadne Australije, a najteži slučajevi tiču se porodičnih razmirica i žalbi na buku komšija. Međutim, idilu mirnog mesta narušiće dolazak povređenog čoveka u stanicu. Zove se Gabrijel. Seća se da se našao u brvnari u planinama i da ga je neko vezao lancima. Taj neko zvao se Hit. I rekao mu je da će biti pedeset peti. Njegova pedeset peta žrtva. Hit je serijski ubica. Dok se organizuje potraga za Hitom, u policijskoj stanici se pojavljuje čovek. Zove se Hit. Neko ga je kidnapovao, držao u brvnari u planinama i vezao ga lancima… Misli da se zvao Gabrijel. I rekao mu je da će biti pedeset peti. Njegova pedeset peta žrtva. Gabrijel je serijski ubica. Dvojica osumnjičenih. Dve identične priče. Kome ćete poverovati?

James Delargy rođen je i odrastao u Severnoj Irskoj, ali je radio i živeo u mnogim državama sveta, uključujući i Južnu Afriku, Australiju i Škotsku. Trenutno živi u ruralnom delu Engleske.