Pokrenut i vođen od strane tima mladih filmskih autora, ovaj festival je dobar primer razvoja inicijative i kreativnog entuzijazma.

S idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug, tj. Bajinu Baštu - gde se i održava.

Festival je takmičarskog karaktera, a selektori - reditelj Nikola Ljuca i glumica Maja Šuša, ove godine izabrali su 24 filma iz 18 zemalja.

Dok se polako pakujemo za Bašta fest, pitali smo selektorku takmičarskog programa da nam kaže koje kratkometražne filmove da pogledamo – i, dodatno se pripremo za festival:

Dečko zaprosi svoju devojku na planini  - Bernhard Venger (Austrija)

Jedno od velikih otkrića ovogodišnje selekcije za mene bio je Bernhard Venger, mladi austrijski reditelj. I u ovom i u prethodnom filmu „Excuse me, I’m looking for a ping-pong room and my girlfriend“ istražuje muško-ženske odnose na jedan duhovit, suptilan i duboko ličan način uz fenomenalnu vizualizaciju. 

https://www.imdb.com/title/tt9392416/

Noć u Tokorikiju – Roksana Stroe (Rumunija)


Ne mogu da ne pomenem pobednika prošlogodišnjeg Bašta festa, film rumunske rediteljke koji je imao premeriju na Berlinalu i na Bašta festu je osvojio simpatije poptuno različitih gledalaca. Sa neočekivanim obrtom i odličnim izborom muzike, zabavan, a tužan, definitno je film koji se pamti.

https://vimeo.com/155120008

Malo se sjećam tog dana - Leon Lučev (Hrvatska)


Uvek je dobro kada sjajan glumac počne da režira. Tako je i sa ovim nežnim, uzbudljivim i emotivnim filmom. Prvi film koji će publika imati prilike da pogleda u takmičarskom programu šestog Bašta festa.

https://www.youtube.com/watch?v=Z1kzoWxm9bo

Ujed pčele u Velikim Pčelicama - Marko Đorđević (Srbija)

Jedan od mojih omiljenih kratkih filmova. Dokaz da budžet ne može da zaustavi pamet, kreativnost, talenat i ekipu koja dobro sarađuje zajedno. 

Zvuk neočekivane smrti – Aleksander Sagmo (Danska)

Još jedan film koji bih izdvojila iz ovogodišnje selekcije. Svojim zanimljivim vođenjem priče, fragmentarnom naracijom i laganim povećavanjem tenzije dobijamo veoma intenzivno iskustvo iznenadnog tragičnog događaja.

https://vimeo.com/292305191

Razgovarala: Dunja Jovanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/