Mi bismo rekli da je jedan od prvih i osnovnih razloga taj što je u pitanju mini serija u trajanju od pet epizoda.

Epizode traju u vremenskom rasponu od otprilike sat vremena i nešto.

Radnja, likovi, kostimografija, karakteri junaka, scenografija - sve je stalo do minuta u ovih pet i nešto sati kvalitetnog tv programa.

Nema čekanja, prolongiranja, razvlačenja i samim tim nepotrebnog banalizovanja, a ni preteranog dramatizovanja likova i situacija.

Kritike kažu sledeće

Za početak, ova mini serija koja se osvrće na nuklearnu katastrofu, koja se dogodila u Ukrajini 1986. godine - trenutno ima najveći rejting na IMDB-u, fantastičnih 9.5.

Proračun je napravljen na osnovu 140.000 kritika i nalazi se ispred sledećih planetarno popularnih serija, a to su Game of Thrones (na šestom mestu),  Breaking Bad (na petom) i Band of Brothers (na trećem).

Filmska preporuka: 5 uzbudljivih psiholoških trilera za vikend maraton

Rotten Tomatoes dao je Chernobylu sjajnih 95%, dok je  Game of Thrones završio sa neslavnih 55%.

"Režiser je kompleksnost situacije predočio u savršenim dijalozima" National Review.

"Chernobyl je serija o katastrofi, špijunski film, horor film, politički triler i ljudska drama - od kojih su sve kategorije predstavljene na istom besprekornom nivou" The Guardian.

Stil

"Lokacija, epoha u kojoj se odigrava radnja, kao i atmosfera predstavljeni su sa preciznošću kakva nikada do sada nije viđena u svetu zapadne kinematografije, kao ni one na ruskom i ukrajinskom govornom području"  The New Yorker.

Drugi se manje više slažu sa ovim iskazom navodeći da je vizuelni doživljaj Sovijeta tokom ere 80-ih zadivljujuće prikazan.

Neizostavani su i svi oni užasavajući trenuci koje je teško gledati, ali koje gledaocu ipak ne dopušta da odvoji pogled od ekrana.

10 horora koji su oživeli žanr: Filmovi i serije koji iznova definišu iskonski strah

Glumačka postava takođe je na visini zadatka, a od čuvenih imena koja se ističu u seriji tu su Stellan Skarsgård i Emily Watson.

Jedan od značajnih detalja jeste i taj da je radnja serije zasnovana na knjizi, što je uvek dobro uporište i odlična baza za film.

Iza knjige istog naziva kao i serija, stoji dobitnica Nobelove nagrade Svetlana Alexievich, koja je tokom rada na knjizi (u periodu od deset godina) intervjuisala preko hiljade žrtava ove brutalne katastrofe.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/