Portrair of a lady on fire

Delo autorke Celine Sciamma - "Portrait of a lady on fire", u fokusu ima priču o slikarki Marianne, i subjektu njene pažnje - mladoj ženi Heloise. Sputane društvenim konvencijama, njihova veza se više bazira na distanci. Ovaj film nam daje sliku seksualne napetosti koja se u velikoj meri prikazuje intelektualno.

The Lighthouse

Zaista smo impresionirani transformacijom i glumom Roberta Pattisona, kog smo dosad navikli da gledamo u ljubavnim tinejdž filmovima. "The Lighthouse" reditelja Roberta Eggersa, donosi napetu priču koja se dešava na ostrvu sa svetionikom, gde su nasukani usled oluje, Robert i njegov kolega, kog glumi Willem Dafoe. Kako će se snaći dva čoveka dovedena do ivice izdržljivosti, ostaje vam da saznate u filmu.

Parasite

Nagrađeni "Parasite", reditelja Bong Joon-hoa, mešavina je komike i poražavajućeg prikaza klasnih sukoba u modernoj Južnoj Koreji. Okarakterisan i kao satira, i kao kriminalistički triler, ali i tragikomedija, prikazuje siromašnu porodicu koja se probija na platni spisak bogate. Ovo ostvarenje je pohvaljeno zbog umetničkog načina na koji su u filmu spojeni ludilo i realni svet.

The Whistlers - La Gomera

Ljubitelji istočno-evropskih trilera će voleti ovaj film, rumunskog reditelja Corneliu Porumboiu. Priča prati korumpiranog načelnika policije, koji je umešan u ogromnu šemu pranja novca od droge i komplikovanu ljubavnu aferu. La Gomera je špansko ostrvo gde se novac pere, a na koje je upućen inspektor, kako bi vodio posao pranja novca i učio drevni španski ,pomoću kog bi se tajno sporazumevao sa mafijom.

Port Authority

Ovaj film je obezbedio dve nove stvari u istoriji Kanskog festivala. Prvu afroamerikanku kao reditelja filma, i prvu trans ženu u glavnoj ulozi. „Mnogi naši glumci dolaze iz siromašnih sredina, neki su čak i beskućnici. Kiki scena je mesto gde oni pronalaze utočište i porodicu. Ovi mladi ljudi su udahnuli život ovom filmu“, rekla je rediteljka.

Priredila: Tijana Mišović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/