Adrian Klajo njegove pronađene elemente stavlja u takvu jezičku strukturu, u kontekst značenja, u kojem dobijaju potpuno novo značenje i namenu, Ovi objekti stvaraju nov kontekst, nov kvalitet slike i predmeta nakon što ih je umetnik smestio u višu konzistenciju jezika.

Oblike materija, od kojih je oduzeta njihova primarna funkcija, postavlja u sekundarnu ulogu, elemente čiji životni vek je izmerljiv, postavlja na pijedestal večnosti u klasičnom smislu reči.  Ko bi pomislio, kakvu snagu ima na primer prizor nagomilanih smrznutih dunja, koliko toga nam govori o raspadanju, o uzaludnoj elementarnoj borbi, Jezičko stilističke veze njegovih dela su višesmerne, složene.

Na pojedine njegove radove je karakteristično novorealističko gomilanje predmeta – na primer u slučaju dunja i letva ograde -, dok u drugom slučaju njegova dela stoje blizu art povru (arte povera), poetici siromašne umetnosti. Naročito se ističe karakteristika ovog poslednjeg: obično su predmetni elementi goli, sirovi, zanemaruju pregradaciju veštačke intervencije. U krajnje vreme se na njih nataloži čađ, kao odraz tužne prošlosti. Korišćenje materijala je više minimalistički nego prekomerno. Sa manje se izražava više.

View this post on Instagram

O umetniku:

Adrian Klajo je rođen 1993. godine u Senti, Srbija. Apsolvent je Akademije umetnosti u Novom Sadu na Departmanu slikarstva u klasi Bosiljke Zirojević Lečić. U 2017. godini završio je kurs "Forma kao temelj" prof. Mark Van Yetter na letnjoj akademiji u Salzburgu. Od 2014. godine aktivno je učestvovao na preko četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Mađarska, Slovačka, Austrija). Član je FKSE (Studio mladih umetnika) u Budimpešti (Mađarska) i HidKorArt - (grupa mladih umetnika) u Novom Sadu. Dobitnik je nekoliko nagrada. Živi u Mađarskoj i Srbiji.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/