Prva epizoda prikazana sinoć (6. maja) počinje (nakon prologa) u kontrolnoj sobi u Černobilu, dok tehničari pokušavaju da shvate misterioznu eksploziju van tih prostorija koja stvara nepodnošljivu atmosferu napetosti i straha.

Švedski reditelj serije Johan Renck  učinio je nešto zapanjujuće: Černobil stvara osećaj nemilosrdnog, mučnog terora neuporediv ni sa jednim od žanrovskih klišea horora.

U ovoj seriji nema skokova od iznenadnog straha ili nepotrebnih patnji.

Najstrašnija stvar kod nuklearnog zračenja je to što je opasnost nevidljiva i svuda.

Tehničari koji izlaze iz kontrolne sobe da bi istražili eksploziju, sebe su osudili na smrt - samo to još ne znaju.

(Tri odlične serije o međuljudskim odnosima)

Vatrogasci koji se okupljaju u postrojenju, dovoljno blizu da se izlože nuklearnom jezgru kako bi upotrebili creva, rukuju ozračenim grafitom u ruševinama i osećaju metal u ustima, goreće (užasno) uskoro i iznutra, ali i van sebe.

U međuvremenu Sovjetski Savez odbija da prizna obim katastrofe. Oni se oslanjaju na jeftine, beskorisne monitore radijacije kako bi umanjili pretnju i dostavili lažne vesti Moskvi - dok oblak radioaktivnog dima truje svako živo biće u blizini.

Otkrivanje istine pada na nuklearnog fizičara koga igra dostojanstveno divni glumac Jared Harris, kako bi podigao svest  i  uključio dovoljan alarm centralnom odboru i samom Gorbachevu. Pridružuje mu se još jedan fizičar (Emily Watson) u rešavanju problema katastrofe.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/