Od petka vas čekaju sati druženja s porodicom i prijateljima, bogata i obilna trpeza.

Najpametnija stvar koju možete uraditi u danima ovog produženog prazničnog vikenda jeste odmoriti se.

I osećati se dobro.

(SUMMER BLOCKBUSTERS: Tri filma kojima se prognozira najveća poseta tokom leta)

Filmovi koje smo odabrali za vas učiniće upravo to.

Krenite redom...

Sing Street

John Carney, reditelj Oscarom nagrađenog hit filma Once, donosi nam zabavnu i dirljivu priču o odrastanju, muzici i prvoj ljubavi. Kada porodica iz srednje klase postane prisiljena na skromniji život usled recesije u 80-im godinama prošlog veka, njihov sin Connor moraće napustiti privatnu školu i preseliti se u javnu školu u centru Dublina. Usamljen je u školi – njegovi roditelji blizu su razlaza – a jedini mu je prijatelj stariji brat koji je opsednut muzikom.

Kada ugleda misterioznu devojku na igralištu, poput mnogih pre njega koji su je želeli zavesti, zamoli je da glumi u videospotu njegovog benda. Jedini je problem što tek mora naći članove benda i sopstveni muzički stil.

The Birdcage

Armand Goldman je homoseksualac koji vodi ekstravagantni noćni klub Krletka u Miamiju. Tamo nastupaju transvestiti, među kojima je glavna zvezda Albert. Armand i Albert godinama žive kao bračni par. Njihov život se menja kada ih poseti Val (Futterman), Armandov sin rođen nakon što je pre dvadesetak godina Armand jednu noć proveo s Katherine.

Val se treba oženiti devojkom čiji je otac senator Kevin Keeley, poznat kao suosnivač Koalicije za pitanja morala. Val je senatoru i njegovoj supruzi Louise slagao da mu je otac kulturni ataše u grčkom veleposlanstvu jer ga je bilo sramota priznati čime se otac bavi i kako živi. Došao je nagovoriti oca da nakratko promeni način života jer će senator sa suprugom i ćerkom doći u Miami kako bi se s njime upoznao. Val bi želeo da Armand odglumi da živi u normalnom braku s njegovom majkom Katherine, a ženskasti Albert moraće postati normalan muškarac.

Amelie

Amélie Poulain je senzibilna, maštovita i nežna konobarica kafe-bara Dve vetrenjače u Parizu, koja potpuno izolovano živi u svom svetu, uživajući u sitnim svakodnevnim radostima, poput probijanja korice creme brulée kašičicom ili uranjanja dlana u korpu sa žitaricama. Izolovano detinjstvo bez majke učinilo ju je više promatračem nego učesnikom života, te poput dobre vile, anđela čuvara ili svetice iz prikrajka bdije nad nesretnim, malim ljudima s Montmartrea, usrećujući ih jednostavnim rešenjima. No, to čini nevidljivo, zaobilaznim putem. Prekretnicu u njenom životu predstavljao je pronalazak stare kutijice iz detinjstva nekog dečaka koji je davno pre živio u stanu u kojem je sada Amélie.

Bogata humorom, maštovitošću, narativnom inventivnošću, prekrasnim vizualnim kompozicijama, Amélie je bajka za odrasle koja diše punim životom nekonvencionalnoga Pariza. Reditelj predstavlja alternativni Pariz – onakav kakav postoji samo u mašti romantičara, delimično starim mjuziklima, ili razglednicama s početka 20. veka – mesto na kojem čudesno buja na najneočekivanijim mestima, a sudbinsko vreba iza svakog ugla, mesto gde odbačene fotografije dele savete, nameštaj oživljuje noću, a jedna mlada žena diriguje nenametljiva i dražesna mala čuda.

Captain fantastic

Film nas vodi u divljinu pacifičkog severozapada gde upoznajemo Bena Casha i njegovu decu. Ben ima samo jedan cilj u životu, transformisati  svoju decu u ljude koji će promeniti svet. No, jedan tragičan događaj prisili ovu porodicu na suočavanje sa svetom koji izbegavaju.

The Terminal

Viktor Navorski, stanovnik istočne Europe, dolazi u New York u najnezgodnijem trenutku. Naime, nekoliko trenutaka pre nego što mu je avion trebao poleteti, u njegovoj državi je izbio rat koji je razbio njeno jedinstvo pa američke vlasti ne mogu prihvatiti Viktorov pasoš kao valjan. On se iznenada nađe u nestvarnoj situaciji: nije mu dozvoljen ulazak u Ameriku, a nemoguće ga je deportovati.

Mora ostati na aerodromu dok se njegov status ne sredi, međutim, do toga neće doći tako brzo pa on u jednoj od aerodromskih čekaonica uređuje svoj novi dom. 

Spielberg priči pristupa s mnogo poštovanja i želje za upozorenjem, ali istovremeno želi i pokazati kako na svetu uvek ima dobrih ljudi. Spajajući ta dva gledišta dobio je odličan, saosećajan i topao film, koji svoje ozbiljne teme ispituje kroz dva sata vrhunske filmske zabave. Za to je u prvom redu zaslužan sjajni Tom Hanks u ulozi Viktora te Catherine Zeta-Jones kao žena u koju se on zaljubljuje.

La vita e bella

Tridesetih godina u Toskani vlasnik male knjižare Guido provodi lep život zaljubivši se u Doru, učiteljicu iz susednog mesta koja je verena za jednoga mladića. No Guido je uporan i Dora, očarana njegovom duhovitošću i toplinom, raskida veridbu i udaje se za Guida. Uskoro, oni se venčaju, dobiju sina i žive srećno do nemačke okupacije Italije. Kako je Guido jevrejskog porekla, nacisti odvode njegovu porodicu u logor. Svestan predstojećih strahota i činjenice da su šanse gotovo nikakve da živi izađu iz ovoga prostora, Guido odluči sinu ceo ovaj događaj prikazati kao igru u kojoj onaj, koji najduže izdrži, dobije tenk kao nagradu… Film je osvojio tri Oscara, za najbolji strani film, glavnu mušku ulogu i muziku.

The Worlds fastest Indian

Novi Zeland, sredinom 20. veka. Burt Munro je usamljeni čovek na pragu starosti, kojem su najveća ljubav brzi motocikli. Dok ih slaže u garaži, Burt izaziva bes njegovih suseda i jedini mu je prijatelj dečak Tom. Iako jedva sastavlja kraj s krajem, Burt mašta o odlasku u Ameriku i učestvovanju u brzinskim trkama u pustinji Utaha, mestu na kojem se ruše svetski brzinski rekordi. Ne odustajući od svoga sna, Burt na kraju uspeva doći u SAD, no dug je put do Utaha i takmičenja, posebno u njegovim godinama.

Preuzeto sa portala Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/