Na repertoaru će se naći tri čuvena ostvarenja ovog svetski priznatog reditelja: Twin peaks (Fire walk with me), Eraserhead i Lost Highway.

Ljubitelji Lyncha i njegove filmografije ova kultna filmska ostvarenja moći će da pogledaju po ceni od 200 dinara, a za informacije o terminima projekcija posetite sajt www.kombankdvorana.rs

Glava za brisanje (Eraserhead) 1977

U postapokaliptičnom društvu, Henry radi u fabrici i ima devojku, Mary. Kada ona zatrudni, preseli se u njegov stan i rodi bebu mutanta koja sve vreme plače. Mary ne može da podnese vrištanje i ostavlja Henryja…

Snimano sa prekidima u periodu od pet godina, u radikalnom debitantskom ostvarenju Lyncha, Jack Nance glumi Henrya Spencera, čoveka koi živi u bezimenoj industrijskoj pustoši. Kada sazna da je njegova bivša devojka trudna, Henry pristane da oženi buduću majku Mary i da sa njom počne da živi u svom malom i neurednom stanu.

Njihova beba se rodi sa groznom mutacijom, kao čudno stvorenje nalik reptilu čiji nepodnošljiv plač ne prestaje.

Prestravljena i zgrožena Mary ubrzo pobegne, ostavljajući Henrija na milost i nemilost zavodnici koja živi u susednom stanu. Neopisivo gnusna noćna mora, “Glava za brisanje” kaska sporim, nadrealnim ritmom: Henrijev svet je bolesno magnovenje, mesto gde se gresi manifestuju kao bizarna stvorenja, a svetovi egzistiraju unutar svetova.

Interpretirajući film u skladu sa Linchovim tvrdnjama da je ovo ostvarenje proizvod njegovih ličnih strahova u vezi sa očinstvom, “Glavu za brisanje” je možda lakše svariti na narativnom nivou, ako je potrebno.

Tvin Piks: Vatro, hodaj sa mnom (Twin Peaks: Fire Walk with Me) 1992

Uvod u dešavanja kultne serije “Twin Peaks”, prati sedam dana koja dovode do brutalnog ubistva Laure Palmer u malom gradu na severozapadu Pacifika.

Na početku filma pratimo agenta Chestera Desmonda (Chris Isaak) i njegovog partnera u istrazi ubistva kelnerice Terese Banks u malom gradu Dir Medou u državi Vašington. Kada Desmond pronađe misteriozni trag za ubistvo, on neobjašnjivo nestane.

Radnja filma preskače godinu dana i prelazi u mali grad Twin Peaks gde prati dešavanja tokom poslednje nedelje života Laure Palmer, nesrećne tinejdžerke koja ima dva dečka - vatrenog buntovnika Bobija Brigsa i povučenog bajkera Jamesa Harlyja – priča prati njenu zavisnost od droge, njen odnos sa napornim (i možda šizofreničnim) ocem Lilandom i priču o njenom brutalnom ubistvu koje će kasnije inspirisati TV seriju.

Izgubljeni auto-put (Lost Highway) 1997

U ovom nadrealnom trileru, ljubomorni džez muzičar ubije svoju ženu. Ili je ne ubije? Ništa nije onako kako izgleda u ovom omamljujućem lavirintu promene ličnosti, čudnih strasti i neprestane napetosti od kultnog reditelja Davida Lyncha.

Fred (Bill Pullman) je avangardni džez saksofonista koji deli luksuznu, ali moderno praznu kuću sa svojom ženom Renee (Patricia Arquette).

Fred posumnja da mu Renee možda nije verna, ali shvati da ima veće probleme kada mu se na pragu pojavi gomila video kaseta koje su dokaz da neko posmatra njegovu kuću spolja i iznutra. Kada Renee pronađu mrtvu, Fred završi iza rešetaka, ali jednog jutra Fred više nije u svojoj ćeliji. On se nekako transformisao u Pita Dreytona, mladog automehaničara koji se nesmotreno spetljao sa ženom gangstera, Dicka Lorena. Ona je seksipilna plavuša po imenu Alice i izgleda potpuno isto kao Rene…

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/