Konferencija za štampu povodom obeležavanja 30 godina rada Bitef teatra održana je u Viminacijumu, a direktor ove kuće Miloš Latinović otovrio je pričom o Miri Trailović, čija je želja bila da BITEF i Bitef teatar nose obeležje neponovljivosti, da u pozorišnom životu Srbije rade ono što se ne viđa često.

“Naš zadatak je da u repertoarskom smislu radimo ono što je drugačije, što ne viđamo često. Naravno, ne ispadne uvek najbolje, ali naš cilj je ekskluzivnost, posebnost, jedinstvenost”, rekao je Latinović i dodao da ove osobine krase i taj arheološki lokalitet, odnosno Naučno-istraživački centar Viminacijum.

foto: Lidija Antonović

Koncept režiju i dizajn scene predstave “M.I.R.A.” potpisuje Andraš Urban, koji je u opisu tog projekta u šali zapisao da naslov znači: Međunarodna Implementacija Radikalne Anarhije. Urban je naveo i da je sama Mira Trailović jednom prilikom sebe predstavila: M - kao marljiva, I - kao iracionalna, R - kao radosna i A - kao ako, baš me briga.

Predstavu “M.I.R.A”, čiji je podnaslov “To jest zašto vam je pozorište takvo – tužno-vesela priča za široke narodne mase”, izvode Mirjana Karanović, Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić, uz muzičare Danila Tirnanića i Ivana Mirkovića.

Dramatuškinja predstave je Vedrana Božinović, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Marina Sremac, scenski pokret radi Aniko Kiš, grafički dizajn Arpad Blaško, fotografiju Nenad Šugić.

“Dug nas koji nastavljamo njenu priču je da umetnost stavimo u prvi plan, a najbolje ćemo joj se odužiti ako napravimo dobru predstavu,” rekao je Latinović u Viminacijumu i dodao da Mira Trailović nije nažalost doživela da vidi repertoar Bitef teatra.



“Ne znamo kakvo bi bilo njeno pozorište, ali naslućujemo da je to ono koje želimo u ovom trenutku da napravimo. Verujem da nas ona gleda i da nam njen duh pomaže”, izjavio je Latinović.

Nakon premijere, 11. marta u Bitef teatru biće održana tridesetočasovna performans-izložba koja će, prema Latinovićevim rečima, biti “refleksija dela koncepta prošlogodišnjeg Bitefa, koji je predstavio i pozorišne instalacije”

Izložba “Trideset godina Bitef teatra – I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom” je multimedijalni događaj, izloženi teatar i izložba u teatru, čija je autorka Vesna Bogunović.

Dramaturškinja Bitef teatra Jelena Bogavac rekla je da je izložba zamišljena kao arhivska, na osnovu projekta digitalizacije arhive BITEF-a i Bitef teatra, koji rade Vesna Bogunović i Jelena Stojanović.

“Želimo da u multimedijalnom štimungu predstavimo sve što imamo, počev od snimka otvaranja zgrade, da pokažemo šta baštinimo iz kratke, ali burne istorije Bitef teatra koja pokazuje i jednu širu sliku društva i vremena. Kuriozitet je izlaganje nas samih, saradnika Bitef teatra, a taj deo biće u svakom času drugačiji”, rekla je Jelena Bogavac.



Izložba će gostovati na jesen u Subotici, a u planu je da bude prikazana i na Sterijinom pozorju, kao i da konkuruše za gostovanje u Kulturnom centru Srbije u Parizu. 

Jubilej Bitef teatra biće obeležan tokom marta različitim gostovanjima, a 1. aprila slavni reditelj Roberto Ćuli, “jedan od poslednjih velikih reditelja jedne pozorišne ere, doći će da iskaže poštovanje Miri Trailović i njenom projektu”, kako je istakao Latinović.

Inače, Ćulijeva predstava “Kaspar” osvojila je 1989. sve nagrade na 23. Bitefu. Ćulijeve predstave igrane su i na 13, 14,17. i 31. Bitefu, osvajajući Bitefove i nagrade publike i lista Politika.



Direktor Viminacijuma Miomir Korać izjavio je da ima san da se osnuje festival koji bi se održavao na antičkim lokalitetima u Srbiji od Sirmijuma do Caričinog grada.

“Mi smo naučni centar, ali smo osnovali i arheološki park da pokažemo šta imamo široj javnosti, a naročito deci. Smatramo to društvenim angažmanom. Zamišljeni festival vidim kao prozor kroz koji ćemo pokazati svet koji ljudi uglavnom nisu u prilici da vide. Možda ćemo tako inspirisati neko dete u malom mestu da postane nova Mira Trailović”, rekao je Korać.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/