Filmska sezona polako ulazi u jesenju sezonu za koju producenti čuvaju svoje najveće i nadragocenije naslove sa kojima pretenduju da osvoje najprestižniju filmsku nagradu na svetu, famozne Oskare...

Donosimo vam 10 najzanimljivijih filmova u ovom trenutku, među kojima se krije i dobitnik Oskara, ako nas pitate.  

Green Book

Komedija smeštena u šezdesete godine i južnjačke krajeve SAD-a inspirisana istinitim događajima, kod publike je imala samo pozitivne reakcije.

Radnja prati afroameričkog pijanistu Dona Shirleya (Mahershala Ali) koji za turneju po Jugu angažuje šofera Tonya Vallelongu (Viggo Mortensen). Film se na jedan vrlo lep način dotiče te večne priče oko rasizma i istorijskih prilika koje su postojale u tim godinama, te prilično uticale na nečiju bezbednost.

Očekivanja? Ali da osvoji zlatni kipić. 

(Mira Šiz: Žena koja je spasila Fest i bila prijateljica najvećih holivudskih zvezda)

A Star is Born

Bradley Cooper i Lady Gaga moćan su duo koji stoji iza ovog sada već bioskopskog hita koji je dokazao da Gaga pored pevanja, zna i da glumi, i to toliko dobro da je zaradila nominacije za najprestižnije filmske nagrade pa i za Oskara.

Rimejk čuvenog istoimenog filma sa Judy Garland koji je trebao još 2011. godine da se snimi i to u režiji Clinta Eastwooda sa Beyonce u glavnoj ulozi, oduševio je i raznežio milionski auditorijum koji očekuje da će upravo Gaga odneti kući kip za glavnu glumicu. Ako kojim slučajem niste još pogledali film u kome propali muzičar koji se bori sa alkoholizmom otkriva i zaljubljuje se u mladu i neafirmisanu pevačicu, sada je pravo vreme.

(Tri filma koja izdvajamo iz Glavnog takmičarskog programa 47. Festa)

The Favourite

Kada smo već kod očekivanja, ovom filmu predviđa se nekoliko nagrada - od onih za kostim i scenografiju, do onih za glumice te i za najbolji film. U svakom slučaju najnoviji film Yorgosa Lanthimosa, reditelja o kome se već neko vreme priča kao o najneobičnijem i narevolucionarnijem režiseru današnjice, ima ukupno 10 nominacija (isto koliko i Roma).

O čemu je reč u najkomercijalnijem delu grčkog režisera u njegovom dosadašnjem opusu? O kraljici Anne (Olivia Colman, favorit za Najbolju glumicu) koja je vrlo nestabilna, slaba i potčinjena ženama oko sebe koji manipulišu i vladaju preko nje. U ulogama dvorskih dama našle su se Rachel Weisz i Emma Stone - obe nominovane za Najbolju sporednu glumicu.  

BlacKkKlansman

Možda poslednji na spisku za nagradu, ali svakako jedan od najkvalitetnijih ostvarenja iz prošle godine je svakako ovaj Spike Leeov film smešten u sedamdesete. Radnja se vrti oko istinitog lika, Rona Stallwortha - prvog afroameričkog detektiva koji se infiltrirao u Ku Klux Klan bandu. Spike je nominovan za režisera, dok je Adam Driver nominovan za sporednu mušku.  

Black Panther

Prvi film o superherojima koji je dobio nominaciju za Best Film je Black Panther, prvi Marvelov film posvećen jednom "crnom" superheroju. Crni panter kako glasi prevod ovog filma osvojio je bioskopske hale prošle godine sa glumačkom ekipom prepunom glumaca afroameričkog porekla - Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyongo, Letitia Wright i dr. Naravno, cela radnja se vrti oko borbe za vlast a u središtu priče je izmišljena zemlja Wakanda koja je dobila novog vladara.