Tetro 

Jedan od omiljenih filmova iz Coppolinog opusa. Sama atmosfera crno-belog filma vizuelno je zadivljujuća, a ono što me je dodatno opčinilo jeste da je, iako je akcenat filma stavljen na njegov umetnički izraz, radnja ipak takva da sam siguran kako svako može da pronađe neki lični momenat sa kojim će se poistovetiti. Gluma Vincenta Galla dodatno je upotpunila ceo doživljaj.

Good time

Gledao sam ga u avionu u povratku sa giga u Brazilu. Ne pamtim da mi je neki film ovoliko držao pažnju i da se iz minuta iz minut dešava toliko neočekivanih stvari. Čim se završio, imao sam želju da ga pogledam opet. Čak je u nekom momentu na sredini filma čovek koji je sedeo pored mene počeo da gleda u moj ekran i prokomentarisao koliko je lud film i pustio ga ispočetka.

Sram

Moćan, a u isto vreme beskompromisan film. Gluma Michaela Fassbendera u ulozi seksualnog zavisnika definitivno je, po mom mišljenju, jedna od njegovih najboljih. Shame se bavi teškim pitanjima, ali ne pruža odgovore do kraja, već dopušta gledaocu da ih sam nađe i suoči se licem u lice sa jednim od problema savremenog života. Nije film zabava pa da se gleda samo kada si srećan i provodiš lep dan.

Blade Runner (1982)

Slobodno mogu da kažem da je ovo najbolji film svih vremena. Ono što ga čini remek-delom jeste sama priča, scenografija, kamera, scenario, Vangelisov soundtrack, egzistencijalne teme kojima se bavi i koje čine ovaj film mnogo važnijim od drugih filmova sci-fi žanra i kraj koji ostavlja mnogo otvorenih pitanja o kojima se i dan-danas debatuje. Mislim da je potrebno odgledati ga nekoliko puta kako bi se shvatila cela briljantnost ovog ostvarenja Ridleyja Scotta. Bezvremena lepota protkana ogromnim dozama emocije.

Enter the Void

Pratim rad Gaspara Noe već dugo godina i volim njegove filmove, ali ovo mi je možda njegov omiljeni. Načinom na koji je snimljen, neonskim svetlima i halucinogenim kontrastima Gaspar dočarava da se osećaš kao da si i sam u filmu, kao da ti to doživljavaš. Nesumnjivo, tome je doprinelo to što je on sam u svrhu istraživanja otišao u peruanske džungle i doživeo sve one vizije koje su u filmu predstavljane kao Oskarove, koristeći Ayahuascu, odnosno DMT. Nezaobilazan deo ovog ostvarenja takođe je i vrlo dobar soundtrack.

I dream of wires

Vrlo interesantan dokumentarac o evoluciji modularnih analognih sintisajzera. Ako ste u grupi ljudi koje ovo interesuje, onda je ovaj film nešto što obavezno morate da pogledate. 

Marko Nastić: Origins

Ne mogu a da ne spomenem dokumentarni film o rađen o meni u režiji Dragane Pandurević. Došli smo na ideju da ga snimamo pred proslavu 20 godina moje karijere i žurke Retrospektakl koju sam tim povodom pravio da na neki način dočaram ljudima zašto sve to radim. Posebno mi je drag, jer je u njega uključena većina mojih prijatelja, a i vežu me lepa sećanja za samo snimanje i ceo taj period. Film čine tri dela, a treći tek treba da izađe i sa nestrpljenjem ga očekujem.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/