Kraj filmske godine je uglavnom rezervisan za drame koje pretenduju da osvoje prestižne nagrade u narednom periodu, pre svega Oskar. Ovog decembra, međutim, situacija je malo drugačija.

Pred nama su četiri uzbudljiva bioskopska spektakla koja će vas naterati da svratite do lokalnog bioskopa i kada temperature padnu ispod nule. Saznajte o kojima zanimljivim ostvarenjima se radi u tekstu koji sledi…

Creed 2

Pre malo više od četrdeset godina, naš omiljeni glumac Sylvester Stallone dobio je Oskara za scenario za film Rocky. Pre koju godinu propustio je šansu da poentira i dobije Oskara za epizodnu ulogu za film Creed kojim je započeta zanimljiva ideja o karijeri sina Rockijevog arherivala Apolo Creeda. Kako dete više nije malo, red je da se pozabavimo suštinskom osvetom koju čekamo još od 1984. i našeg omiljenog Rocka IV.

Kao što je poznato, sovjetski super bokser Ivan Dragonehotice je ubio Apola Creed i pokrenuo još jednu lavinu političkog zamešateljstva koje zamalo da je dovelo do Trećeg svetskog rata. Rocky je usred Moskve dobio Draga i dokazao da je srčanost Amerikanaca bolja od matematičke proračunosti Sovjeta.

Danas imamo dva sina, dvojicu junoša, dva oca i priliku da se svedu porodični računi po sistemu crnogorske krvne osvete. Očigledno izvanredna priča o izborima i očuvanje porodice. Već potvrđeni talenat Michael B. Jordan još jednom će dokazati značaj ovog mladog Afroamerikanca.

Za nas starije, dovoljno je da još jednom vidimo Draga i Balbou u istom kadru, pa da platimo pa d’idemo. Jedan od najočekivanijih filmova godine.

Robin Hood

Ko zna koja verzija poznatog britanskog mita? U pitanju je značajno modernizovana verzija o društvancetu iz Šervudske šume koji su digli ustanak protiv zavojevača. Ovog puta pratimo život mladog Robina, njegovu adoloscenciju i odlazak u Krstaški rat gde će doživeti veliko razočarenje.

Ipak, poseban zicer je što je film mahom sniman u donjoj Dalmaciji, oko grada Dubrovnika. Stilizacija ne duguje epohi, ali tim bolje jer će mladi gledaoci da se vežu za ovu arhetipsku temu o pljačkanju bogatih da bi se dalo siromašnima. Nekako smo u poslednje vreme navikli na obrnut proces.

Kralj Petar I

Kako kaže istorija filma, prvi sačuvan film snimljen u Srbiji baš je Krunisanje kralja Petra iz 1904. godine. Skoro 115 godina kasnije imamo kontroverzan film, inače prvenac Petra Ristovskog. Film je baziran na anegdoti i scenariju Milovana Vitezovića o vunenim čarapama koje je ucveljena majka poslala za svog (počivšeg) sina, koje završavaju baš kod samog kralja.

Između je priča o dolasku na vlast, o smeni dinastija i o užasnim danima povlačenja vojske i naroda preko Albanije. Ristovski junior svoj rediteljski stil očigledno duguje modernijim i operativnijim viđenjima ratnih filmova, od Spilberga preko Fjodora Bondarčuka, pa zašto ne i Balabanova. Srčan, brutalan i poetičan film o omiljenom srpskom velmoži koji stiže baš kad mu je i vreme, na obeležavanje 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. Kapitalna uloga Ristovskog starijeg.

Aquaman

Nolanizacija DC univerzuma pokazala se kao rđava rabota. Iako je zanimljivo zamišljen koncept o naturalističkom i pretežno mračnom sagledavanju života superheroja, čini se da je životnost Čudesne žene opredelilo WB producente da krenu u žovijalnijem pravcu od skaski Zacka Snydera.

Ovde imamo jurodivog Jasona Momoa kao Aquamana, sina Atlantide, prijatelja orada i brancina u borbi za očuvanje svog podmorskog kraljevstva. Heroj kao čovek kao polubog suštinske su dileme Aquaman, a u razrešenju mu pomažu izvanredni glumci poput Nicole Kidman ili Willem Dafoe ili Amber Heard. Tonusi ovog filma nisu toliko mračni i teskobni, tako da verovatno imamo jedan veličanstveni novogodišnji hit u najavi.

Izvor: City magazin  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/