I dok se Georgia O'Keeffe opuštala pripremajući jela od organskih zdravih namirnica, njen kolega Andy Warhol uživao je u junk foodu i smišljao svoje neobične recepte.

Svaki od ovih umetnika je uz pomoć svojih dugih ručkova ili pak, midnight snackova dobijao "gorivo" za stvaranje nekih od najcenjenijih dela.

U nastavku vam donosimo nama zanimljive činjenice o prehrambenim navikama velikih imena 20. veka.

Pablo Picasso

Otprilike u doba kad je navršio pedesetu, Picasso, koji je bio poznat po izuzetnom apetitu, značajno je redukovao svoj dnevni meni i prebacio se na zdravu hranu, prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Ovaj veliki umetnik i hipohondar u 30-im godinama prošlog veka je, zbog lošeg zdravlja i smanjene produktivnosti, živeo na mediteranskoj hrani: njegova su se jela sastojala isključivo od ribe i povrća, a kao desert je konzumirao grožđe i puding od pirinča uz čašu mineralne vode ili mleka. Više o njegovim ritualima, a samim tim i prehrambenim navikama, pisao je Mason Currey u delu "Daily Rituals: How Artists Work".

Frida Kahlo

Život slavne umetnice bio je obojen brojnim privatnim dramama, avanturama i ljubavnim brigama. Svom suprugu Diegu Riveri svakodnevno je pripremala specijalitete meksičke kuhinje, a njeni porodični recepti objavljeni su u knjizi "Frida's Fiestas" Guadalupe Rivere Marín i Marie-Pierre Colle. Tamo se nalaze brojni delikatesi u kojima je kreativka uživala, a na njenom svakodnevnom meniju nalazili su se riba, piletina u sosu i kokos.

Andy Warhol

Jedinstveni Andy Warhol poznat je po delima u kojima je koristio hranu masovne proizvodnje, kao što je Campbell's supa u konzervi. Znamo da umetnici inspiraciju izvlače iz svog života, te je Warhol upravo pomenutu vrstu hrane i konzumirao. A bio je "lud" i za slatkišima, te je tako smislio svoju posebnu "tortu" - tablu čokolade stavio bi između dva parčeta belog hleba. Iako je bio redovan posetilac njujorških hip restorana, često je posezao za raznim vrstama polupripremljene hrane, a večera mu se često sastojala od svih mogućih vrsta sendviča, prema napisima autora njegove biografije, Boba Nickasa.

Georgia O'Keeffe

Osim što je bila izvrsna slikarka, Georgia O'Keeffe navodno je bila izuzetno vešta i u kuvanju. Poprilično se bavila osmišljavanjem recepata i kuvanjem, a pri tome je koristila lokalne i organske namirnice. Pri stvaranju svojih delikatesa koristila je mnogo povrća koje je sama uzgajala, žitarice kao i domaći jogurt. Zdravoj se hrani delimično priklonila zbog zdravlja, a sebi i svojim prijateljima svakodnevno je pripremala sveže sokove i smoothieje. Osim što je verovala da će zbog zdrave ishrane duže živeti (a doživela je 98. godinu), kako spisateljica Robyn Lea navodi u svojoj knjizi "Dinner with Georgia O'Keeffe: Recipes, Art and Landscape" verovala je da joj ta ishrana podstiče kreativnost i produktivnost.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/