Pored sada već kultnog filma Elizabeth (iz 1998.) sa Cate Blanchett i Joseph Fiennesom, na spisku najboljih ostvarenja sa royal tematikom u poslednjih nekoliko godina našla su se brojna nova ostvatenja, koja će vas svojom spektakularnom kostimografijom, odličnom glumom i još sjajnim kastingom prikovati za ekrane, ukoliko ste ljubitelj ove kategorije naravno.

Međutim, čak i ako niste preterano oduševljenim temom kraljevskih porodica i neizostavnih intriga koje prate ove priče, sigurno je da ćete na ovoj probranoj listi naići na nešto što bi vas moglo zaintrigirati, a ponešto ćete sasvim sigurno i naučiti.

The Crown

IMDB kaže

Radnja prati događaje koji se tiču političkih rivaliteta i romansi za vreme vladavine kraljice Elizabete II, te događaja koji su oblikovali drugu polovinu 20 veka.

Mi kažemo

Ukoliko još uvek niste pogledali ovu seriju (ako je to uopšte moguće?) pod hitno skinite obe sezone odmah! Budite spremni na to da ćete naučiti mnogo o kraljevskoj porodici i istoriji Velike Britanije. Nova treća sezona išekuje sa nestrpljenjem na oba kontinenta, a jedan od razloga za to je i činjenica da se pojavljuje Helena Bonham Carter.

The King's Speech

IMDB kaže

Priča o kralju Georgu VI govori o njegovom iznenadnom dolasku na tron i njegovoj nespremnosti za preuzimanje ovog velikog čina, u čemu mu je najviše pomogao specijaln terapeut obučen za održavanje govora.

Mi kažemo

Colin Firth i Helena Bonham Carter? Zajedno? Tumače kraljevski par? Prodato. Takođe, ovaj film je generalno fascinantan, vrlo brzo ćete uvideti zašto je Colin Firthu doneo Oskara.

Mrs Brown

IMDB kaže

Kada umre muž kraljice Victorie, ona pronalazi utočište u njenom vernom sluzi gospodinu Brownu, ali njihova veza izaziva skandal i nemire u državi.

Mi kažemo

U pitanju je klasik. Legendarna britanska glumica Judi Dench osvojila je Golden Globe i BAFTA nagradu za ovu ulogu odigranu 1998., a pažnju moramo skrenuti i na briljantnu glumu Billy-ja Connolly-ja.

The Tudors

IMDB kaže

Dramatična serija o vladavini i brakovima pomalo eksentričnog kralja Henrija VIII.

Mi kažemo

Ko bi rekao da Tjudorovi mogu biti tako seksi. Izdvojićemo samo dva imena Johnatan Rhys Meyers i Henry Cavill, nama je to sasvim dovoljno.

The Queen

IMDB kaže

Nakon smrti princeze Diane, kraljica Elizabeta II sukobljva se sa reakcijama koje prate niz novonastalih događaja koje niko nije mogao da predvidi.

Mi kažemo

Helen Mirren tumači lik kraljice, dok Michael Sheen tumači ulogu premijera Tony Blaira. radnja je smeštena u sedmicu koja se dešava nakon smrti Lady Di, a u filmu se mogu videti kako se kraljevska porodica snašla sa ovom iznenadnom tragedijom.