Iako nije pisala samo kriminalističke romane, Agatha Christie je ipak po njima postala poznata. Njenu bogatu zbirku čini više od šezdeset takvih romana koji su iznedrili legendarne likove poput Herculea Poirota i gospođice Marple.

Jednostavnim stilom, istančanim dijalozima kao glavnom naracijskom formom i neočekivanim obrtima osvojila je čitatelje širom sveta.

Svako od njih ima najdraži Agathin krimić, a u nastavku donosimo sedam koji po mišljenju brojnih književnih kritičara pripadaju u sam vrh njenih ostvarenja.

1. Murder on the Orient Express (Ubistvo u Orient Expressu)

Kada neko spomene Agathu Christie, mnogima pada na pamet upravo jedan od njenih najvećih romana. Radnja, vrlo jednostavna, prati putnike koji su se zaglavili u snežnoj mećavi, a jedan od njih, američki tajkun, uboden je nožem. Vrata njegovog kupea bila su zaključana iznutra, što slavnog detektiva Poirota, koji se takođe našao u vozu, natera na istragu.

Zanimljivo je da su Christie za pisanje ovog romana inspirisali stvarni događaji, a velika posvećenost detaljima i opisu voza u delu proizlazi iz toga što je i sama putovala vozom kako bi što vernije prenela njegov izgled. 

2.  The Murder of Roger Ackroyd (Ubistvo Rogera Ackroyda)

Roman koji je, na neki način, Agathu vinuo u zvezde, krije se iza imena bogatog Rogera. Upravo je to roman u kojem se vraća Poirot nakon šest godina i od izlaska Christieinog prvog krimića. U ovom romanu je Poirot je već u penziji pa se povlači na selo nadajući se miru.

Kada je ubijen njegov prijatelj koji je previše znao, i to na dan kada je hteo da objavi ko je naslednik, Poirot kreće u neočekivanu avanturu koja će na površinu doneti i davno zakopane uspomene.

Upravo je ovaj roman Britanska organizacija književnika kriminalističkih romana proglasila najboljim kriminalističkim romanom svih vremena.

3. A Murder is Announced (Najavljeno ubistvo)

Kada se igra pretvara u stvarnost, a nešto što je trebalo da bude zabavna detektivska igra postaje lov na pravog ubicu, tu nastupa gospođica Marple, mala simpatična dobroćudna starica koja je u ulozi detektivke kada Christe svoju radnju smešta na selo.

Tako je bilo i u ovom slučaju, kada je u lokalnim seoskim novinama izašao članak koji je, kako se činilo, pozivao na zabavnu igru u hotelu. Ali tačno u 19 sati čuju se tri pucanja koja su za sobom povela pravu žrtvu. U istom hotelu odsela je i gospođica Marple, a ono što ćemo da otkrijemo predstavlja pravo klupko porodičnih odnosa.

Na sledećoj strani pročitajte koje knjige Agatha Christie morate da pročitate.

PageBreak

4.  Five Little Pigs (Pet malih prasića)

Roman u kojem Christie odstupa od svoje linerane radnje i koristi retrospekcijom seže u prošlost žene koja je optužena za ubistvo svog supruga. 16 godina kasnije njena ćerka je odlučnae u tome da će da dokaže nevinost svoje majke. Mogućih ubica je čak petero, a svaki od njih, iz svoje vizure, donosi vličnu priču o danu kada se dogodilo ubistvo

Philip Blake, Meredih Blake, Elsa Greer, Cecilia Williams i Angela Warren povešće vas na pravo putovanje i potragu za ubicom, ali jedan detalj će Poirotu posebno zapesti za oko.

5.  The A.B.C. Murders (Ubistvo po abecedi)

Osim što je u svoje romane unosila retrospektivnu komponentu, osmislila je nešto što nije niko nikada pre nje. Naime, Christie uvodi lik serijskog ubice i time daje novi pogled na detektivsku priču, što su mnogi kasnije kopirali.

Njen lik, kako se čini,  redom ubija ljude. Tu je gospođica Alice Asher ubijena u Andoveru, Betty Bernard u Bexhillu, Carmichael Clarke u Churstonu... Ko je sljedeći? 

Poirot će i to lako da otkrije okupljajući, kao i uvek, osuminjičene oko sebe i objašnjavajući im kako je došao do otkrića.

6. Death on the Nile (Smrt na Nilu)

Drugačije okruženje u odnosu na britanske gradove i sela svakako je krstarenje egipatskim Nilom. Na krstarenju se našao i Poirot. Sve teče glatko, uz dašak egzotike, dok na brodu nije ubijena Linnet Ridgeway, mlada i prelepa naslednica za koju se činilo da ima baš sve što može da mse poželi, pa čak i da otme partnera svojoj najboljoj prijateljici Jacqueline.

Upravo je s njim na krstarenju, ali Jacqueline ih prati. Nakon žestoke svađe Linett je pronađena mrtva. I tada Poirt, zajedno s prijateljem pukovnikom Raceom kreće u istragu.

7.  Cat Among the Pigeons (Mačka među golubovima)

Poslednji, ali ništa manje važan roman vodi nas u prestižnu školu za devojke Meadowbank. U širokoj lepezi različitih likova ponovno se nalazi i Poirot koji će da pokuša da sazna što se dogodilo princu jednog kraljevstva i kakve veze s njime ima Jennifer, učenica škole, ali i njeni nastavnici, posebno ubijena Grace Springer.

Skriveni dragulj, imaginarnog kraljevstva i tipičan Christiein stil pisanja prikovaće vas uz ovu knjigu i pojasniti šta to znači kada jedna osoba poremeti funkcionisanje čitave grupe ljudi, kao mačka među golubovima.

Izvor: Zadovoljna

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/