U ponedeljak, 18. juna 2018. godine u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 19.30h, biće otvorena izložba crteža Marije Tošković, pod imenom "Bestijarijum" i tom prilikom radovi će biti po prvi put predstavljen srpskoj publici.

"Bestijarijum" je posvećen životinji i čoveku, instinktu naspram civilizacije. Predstavlja dijalog između ljudskog i animalnog, gde sa jedne strane je ljudsko, koje traga za nečim što bi ga prevazišlo, a sa druge strane animalno, koje je usmereno svojim nagim impulsima.

Metamorfoza je je stanje kojim umetnica prevodi suprotnost između prirodnog i naučenog u čoveku, kreirajući hibridno stvorenje, oblik koji asocira na sjedinjenje ovih sadržaja. Metamorfoza je ujedno i njena potreba da opiše transformacija opipljivog sadržaja u onaj koji se tokom kreativnog procesa akumulira u drugi, preobražen i sublimiran.

Iz ličnih i tuđih misli, igara, snova, želja ili strahova, u kojoj umetnica nalazi inspiraciju, izdvaja se crta, i ona jeste "zmija vodilja" koja ih uobliči. Taj proces pronalaženja forme je svaki put novi izazov, on je i nestrpljivost da se prodre u dimenzije koje se ne mogu posmatrati golim okom i da se odatle izdvoje oblici.

Umetnica Marija Tošković je rođena 1980. Godine u Beogradu, a Akademiju likovnih umetnosti završila je u Portugalu, na Universidade de Évora. Članica je Udruženja portugalskih grafičara, jedna od osnivača grafičkog ateljea Contraprova u Lisabonu, kao i članica ULUS-a.  Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Portugalu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji. 

Izložba će trajati do 9. jula 2018. godine. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/