Pojam feminizma je danas još uvek mnogima nejasan, često se poistovećuje s radikalnim strujama i ženama koje ne vole muškarce i pod svaku cenu žele da zavladaju svetom. 

Ipak, situacija je jednostavnija i feminizam kao pokret od svog početaka pa do danas teži ka postizanju jednakosti među polova - ništa više i ništa manje. 

Feminizam polako postaje i sastavni deo pop kulture, pa se i scenaristi danas tako ne libe da pišu o osvešćenim i snažnim ženskim likovima.

Isto tako, književna scena obiluje sjajnim naslovima prožetim feminizmom, bilo to eksplicitno ili implicitno. Svetsko tržište je osvojila knjiga za decu "Priče za laku noć za mlade buntovnice" koja kroz primere uticajnih žena progovara o važnosti građenja sveta jednakosti. 

Elena Ferrante je stekla svetsku slavu s "Genijalnom prijateljicom" - tama je slojevitost jednog ženskog prijateljstva s naglašenim klasnim momentom, a ne smemo da zaboravimo ni klasike poput romana "Gordost i predrasude" Jane Austen.

Ako ste u potrazi za novim književnim štivom, preporučujemo vam sledeće naslove: 

1. Elena Ferrante "My Brilliant Friend"

2.  Margaret Atwood, "The Handmaid's Tale"

3. Francesca Cavallo i Elena Favilli "Good Night Stories for Rebel Girls"

4. Jane Austen, "Pride and prejudice"

5. Chimamanda Ngozi Adichie "We Should All Be Feminists"

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/